Portal dietapacjenta.pl
12.04.2016 07:59 07:59
Szanowni Państwo!
Redakcja portalu internetowego dietapacjenta.pl zwraca się z prośbą o wsparcie kampanii informacyjnej i programu promocji zdrowia pt. Alergeny – poznaj zagrożenia ze strony alergenów.
Portal dietapacjenta.pl to innowacyjny i nowoczesny projekt, realizowany przez zespół specjalistów z zakresu medycyny oraz dietetyki. Podstawowym zadaniem i misją redakcji jest aktywna promocja zdrowia. Jesteśmy wrażliwi na wagę współczesnej profilaktyki chorób oraz edukacji społecznej, dlatego chcemy przyczynić się do rozwoju promocji zdrowia na terenie całej Polski. Zadanie to realizujemy przez specjalistyczne treści medyczne i dietetyczne portalu dietapacjenta.pl. Oferujemy profesjonalne i bezpieczne, zgodne z najnowszymi standardami, opiniami ekspertów i zaleceniami Evidence Based Medicine porady. Ponadto realizujemy stacjonarne projekty promocji zdrowia oraz prowadzimy kampanie informacyjne za pośrednictwem mediów społecznościowych dietapacjenta.pl.
Projekt Alergeny – poznaj zagrożenia ze strony alergenów powstał w odpowiedzi na potrzeby współczesnych konsumentów oraz podmiotów gastronomicznych. Jako podstawę działania przyjęliśmy dokumenty regulujące kwestię oznaczania alergenów w produktach żywnościowych:
1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011,
2. Rozporządzenie UE (UE FIC) z dnia 13 grudnia 2014r.,
3. Obwieszczenie Ministra Finansów z dnia 1 kwietnia 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży.
Celem planowanego projektu jest kampania informacyjna, która przybliży konsumentom oraz podmiotom gastronomicznym problematykę alergii we współczesnym świecie. Aktualny projekt oparty jest na edukacji prowadzonej za pośrednictwem mediów społecznościowych dietapacjenta.pl. Za pośrednictwem infografik oraz artykułów dedykowanych głównej tematyce, chcemy uwrażliwić odbiorców w zakresie:
• rozumienia czym jest alergia, oraz jakie są przyczyny, objawy i konsekwencje reakcji alergicznej,
• rozpoznania i udzielenia właściwej pomocy przedmedycznej osobie prezentującej symptomatologię reakcji alergicznej,
• podstawowych grup alergenów spożywczych,
• występowania alergenów w poszczególnych produktach.