W dniu 4 kwietnia 2017r. Iwona Krawczyk Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego podpisała z przedstawicielami Parków Narodowych naszego regionu porozumienia w sprawie promowania ekologii i turystyki oraz aktywności fizycznej, w tym możliwości kontroli pracy przewodników górskich.
[więcej]Samorząd województwa przeznaczył prawie 135 mln zł na budowę innowacyjnych ośrodków badawczych na Dolnym Śląsku. Inwestycje będą realizowane przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Politechnikę Wrocławską.
[więcej]Samorząd Województwa wspiera dolnośląskich sportowców trenujących w dyscyplinach olimpijskich i nieolimpijskich. Dziś Wicemarszałek Dolnego Śląska, Iwona Krawczyk i Paweł Rańda, Dyrektor Wydziału Sportu wręczyli stypendia sportowe 76 laureatom z okręgu wrocławskiego. Wartość nagród przekazanych młodym mistrzom wynosi blisko pół miliona złotych.
[więcej]W dniu 27 marca 2017 r. Zarząd Województwa Dolnośląskiego przyjął projekt programu rozwoju pn. „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”. Jednocześnie, z dniem 3 kwietnia 2017 r. Zarząd Województwa Dolnośląskiego zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w konsultacjach społecznych wskazanego dokumentu.
[więcej]W piątek we wrocławskiej katedrze odprawiona została Droga Krzyżowa dla Chorych i Niepełnosprawnych. Jak co roku, nabożeństwu przewodniczył Arcybiskup Józef Kupny, metropolita wrocławski. W modlitwie uczestniczyli także przedstawiciele urzędu marszałkowskiego – Paweł Parus, pełnomocnik marszałka ds. osób niepełnosprawnych i Celina Witkowska – dyrektor Wydziału ds. Osób Niepełnosprawnych. W katedrze pojawili się ponadto: przedstawiciele organizacji pozarządowych i instytucji wspierających...
[więcej]Dzięki dofinansowaniu z Regionalnego Programu Operacyjnego najmłodsi mieszkańcy Chocianowa mogą cieszyć się nowym i w pełni wyposażonym przedszkolem integracyjnym. Uroczyste otwarcie placówki z udziałem marszałka Cezarego Przybylskiego odbyło się w piątek 31 marca.
[więcej]Województwo Dolnośląskie wpisało na listę produktów tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, kolejne dwa specjały kulinarne. Tym samym Dolny Śląsk promuje już 48 produktów tradycyjnych, a każdy z nich stanowi świadectwo zachowania ponad 25-letniej tradycji produkcji, jest elementem tożsamości społeczności lokalnej oraz należy do dziedzictwa kulturowego regionu z którego pochodzi. Oznacza to, że produkty i potrawy są przygotowywane z tradycyjnych składników lub zgodnie z...
[więcej]