rozmiar czcionki: A | A | A

XII Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

03.10.2012 10:26

Przedstawiciele podmiotów członkowskich Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego (ESRDK) spotkali się w województwie pomorskim w dniach 1-3 października br. Urząd marszałkowski reprezentował członek zarządu Włodzimierz Chlebosz – regionalny właściciel licencji ESRDK.

Forum otworzyli Madelene Johansson, Sten Janér i Niclas Fjellströ, czyli koordynatorzy europejscy  Sieci oraz Mieczysław Struk - marszałek województwa pomorskiego. Urząd marszałkowski reprezentował członek zarządu Włodzimierz Chlebosz – regionalny właściciel licencji ESRDK.
Pierwszego dnia podczas paneli dyskusyjnych omówiono obecny stan ESRDK: strukturę Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, aktualne regiony członkowskie i proces dialogu z regionami zainteresowanymi członkostwem, działania projektowe, sprawozdanie z budżetu ESRDK za 2011, dyskusja dotyczyła również projektu budżetu na rok 2012-2013.


Druga część dyskusji dotyczyła założeń rozwoju Sieci, zwłaszcza w kontekście nowej Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2014-2020, oraz budowania marki dziedzictwa kulinarnego: zachęcania lokalnych producentów do korzystania z logo ESRDK, tworzenia stron internetowych, sposobów na promocję regionów członkowskich. Panele dyskusyjne odbywały się na terenie Międzynarodowych Targów Gdańskich Amber Expo oraz Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.


Drugiego i trzeciego dnia odbyły się wizyty studyjne u pomorskich członków ESRDK, m.in w: spółdzielni mleczarskiej w Skarszewach, gospodarstwie agroturystycznym w Więckowach gm. Skarszewy (produkujące wołowinę wysokiej jakości), zakładzie w Miechucinie (produkującym tradycyjną wieprzowinę i wołowinę), a na koniec w  Zespole Szkół Rolniczych – Centrum Kształcenia Praktycznego w Bolesławowie.


Województwo Dolnośląskie z dniem 10 czerwca 2011 r. stało się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe), realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie.