rozmiar czcionki: A | A | A

Święto Chleba i Piernika w Jaworze

01.09.2015 12:05

Co roku Jawor zamienia się w „Polską Stolicę Chleba”, wypełnioną bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników. W inauguracji Święta Chleba i Piernika w Jaworze w ubiegły weekend wziął udział Tadeusz Samborski, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego.

Święto Chleba i Piernika wyrosło z tradycji jaworskiej ziemi. To kontynuacja dorobku przodków i część tożsamości, religii i kultury, nieodłącznie związana z Jaworem od niemal 700 lat.


W ubiegły weekend na jaworskim Rynku pojawiły się liczne stoiska z wypiekami z rzemieślniczych piekarni i cukierni. Wśród nich dominowały stoiska animacji piekarniczych, gdzie nie zabrakło prawdziwych mistrzów polskiego piekarnictwa i cukiernictwa. Zaprezentowali kunszt tworzenia dekoracji na chleb oraz torty i zaprosili zwiedzających do wspólnego ich tworzenia. Zaprzyjaźnieni z miastem rękodzielnicy i rzemieślnicy prezentowali swoje wyroby, nie zabrakło żywności ekologicznej i produktów lokalnych, tj. miodów, rzeźb, naczyń glinianych.


Jeszcze przed wielu laty, jako poseł, Tadeusz Samborski zainicjował współpracę miasta Jawor i ukraińskiego miasta Berdyczów. Współpraca się rozwijała i została sformalizowana podpisaniem stosownej umowy. Przejawem żywotności idei współpracy tych miast jest coroczny udział licznej delegacji mieszkańców Berdyczowa w Międzynarodowych Targach Chleba w Jaworze. Tak było i tym razem. W uroczystościach wzięła również udział delegacja z partnerskiego miasta Roseto degli Abruzzi (Włochy).