rozmiar czcionki: A | A | A

Smaczny Dolny Śląsk - XI Dolnośląski Festiwal Zupy

25.08.2013 19:27

Mineralna, Charlotty, Zdrojowa, Pałacowa, a może z natką nasturcji? – takiego wyboru zup nie ma w żadnej restauracji. Wyjątkowego menu można było za to posmakować na XI Dolnośląskim Festiwalu Zupy, który w miniony weekend odbył się w Jedlinie Zdroju. Każdy, nawet największy niejadek, znalazł tam coś dla siebie. Wybierać można było z zup przyrządzonych na 36 sposobów.

Kulinarne święto zupy przyciągnęło do Jedliny Zdroju wielu smakoszy. Wydano kilka tysięcy porcji przepysznych i pożywnych potraw. Z pewnością nikt z Jedliny nie wyjechał głodny.  

Jedenasty Festiwal Zupy to nie tylko przedsięwzięcie kulinarne, ale przede wszystkim znakomita promocja i prezentacja najlepszych restauracji, gospodarstw agroturystycznych i zajazdów. Do Jedliny przyjeżdżają kucharze, dla których gotowanie jest nie tylko zawodem, ale także pasją i dzięki urokowi miasta i gościnności mieszkańców znajdują niepowtarzalny klimat do realizacji swoich pomysłów.

Za łyżki i garnki chwycili też pracownicy uzdrowiska, właściciele lokalnych restauracji, sklepików z pamiątkami, profesjonaliści i amatorzy. Każdy zespół przygotował jedyną w swoim rodzaju zupę. Te najlepsze zostały nagrodzone Złotymi, Srebrnymi i Brązowymi Wazami.

Unikalny w swojej formie, wzbogacony o elementy folkloru, Dolnośląski Festiwal Zupy został doceniony przez Dolnośląską Organizację Turystyczną, która uhonorowała imprezę tytułem Największego Turystycznego Wydarzenia Regionu.