rozmiar czcionki: A | A | A

Prezentacja Tradycyjnych Stołów Wigilijnych

17.12.2011 18:25

17 grudnia w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu odbyła się prezentacja tradycyjnych stołów bożonarodzeniowych. Impreza, która ma za zadanie promować tradycyjne polskie produkty i zwyczaje wigilijne, została zorganizowana z okazji zbliżających się świąt. Wystawę otworzył członek zarządu województwa Włodzimierz Chlebosz.

26 stołów wigilijnych przygotowały dolnośląskie Koła Gospodyń Wiejskich. Potrawy i produkty sporządzone według tradycyjnych metod wytwarzania zaprezentowano na parterze Pasażu. Niezmiennie od wielu lat najpopularniejszym świątecznym daniem jest ryba, najczęściej karp, którego przyrządza się na różne sposoby: smażony, po grecku, w galarecie, ananasach, migdałach, cieście lub wędzony. Na świątecznych stołach znalazł się również barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, kapusta z grochem, kompot z suszonych owoców, makowiec, kasze podawane z sosem grzybowym oraz gołąbki z farszem. Ważną potrawą jest kutia z gotowanej pszenicy doprawiana makiem, miodem i orzechami. Obowiązkowo podane były śledzie. Każdy z odwiedzających miał możliwość degustacji specjałów kuchni polskiej oraz uzyskania przepisu na ich przygotowanie. Gospodynie zadbały również o to, żeby nikomu nie zabrakło wiązki sianka, które według starego zwyczaju wkłada się pod biały obrus, którym jest nakryty wigilijny stół. Można było również kupić ozdoby świąteczne wykonane przez rękodzielników artystycznych. Całość wystawy uświetniły występy zespołów folklorystycznych wykonujących kolędy i pieśni ludowe.

Organizatorami imprezy byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Prezentacje zorganizowano w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Imprezę współfinansowała UE ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013.