Nowi członkowie w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
19.05.2013 11:47
W niedzielę do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk dołączyło 6 przedsiębiorstw. Certyfikaty i oznaczenia licencyjne wręczył członek zarządu Włodzimierz Chlebosz w trakcie III Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Tradycyjnych przed Halą Stulecia. To pierwsi nowi członkowie w tym roku, a dzięki nim Sieć na Dolnym Śląsku liczy już 27 przedsiębiorców.
Certyfikaty otrzymali:
1. Hotel Tumski & Barka Tumska – Wrocław
2. Zamek Kliczków Sp. z o.o. – Kliczków, gmina Osiecznica
3. Restauracja „4 Pory Roku”- Wrocław
4. Sklep „Sudetia”- Wrocław
5. Restauracja „Dwór Liczyrzepy”- Karpacz
6. Runoland – Góra
10 czerwca 2011 r. Województwo Dolnośląskie stało się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe), realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie. Czego może oczekiwać turysta na Dolnym Śląsku? Zadowolony turysta to taki, który wraca. Logo Sieci – biała czapka kucharska na niebieskim tle jest dla podróżnika znakiem potwierdzającym wysoką jakość, zachowywanie tradycji regionu i naturalny sposób wytwarzania produktów. Wiemy, czego możemy się spodziewać i wiemy, że wyjedziemy zadowoleni. Doceniamy wartość członkostwa w europejskiej sieci, ale pielęgnujemy również naszą odmienność a przez to wzbogacamy różnorodność. Zwłaszcza na Dolnym Śląsku, który jest regionem bogatym – kulturowo i kulinarnie.
Zeszłoroczna edycja kiermaszu zgromadziła 60 wystawców z całej Polski, a imprezę odwiedziło blisko 20 tys. osób. W kiermaszu wzięli udział również producenci kosmetyków naturalnych i artyści sprzedający rękodzieło: rzeźby, ceramikę, biżuterię, ręcznie rzeźbione świece i wiele innych. Na stoisku Urzędu Marszałkowskiego swoje wyroby zaprezentowali wytwórcy produktów regionalnych i tradycyjnych z Dolnego Śląska.