rozmiar czcionki: A | A | A

Nasze dolnośląskie smaki

25.08.2015 12:08

W sobotę 22 sierpnia Ewa Mańkowska, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, oraz Tadeusz Samborski, Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego, otworzyli XV edycję wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną Dolnego Śląska.

Głównym celem konkursu jest prezentacja, a także dokumentacja regionalnych produktów żywnościowych głęboko osadzonych w dolnośląskiej tradycji, które od lat wytwarza się tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Jurorzy wybrali najlepszy produkt regionalny i najlepsze dolnośląskie danie. Spośród laureatów regionalnego konkursu wybrano kandydatów do ogólnopolskiej nagrody Perła 2015, która zostanie wręczona już 20 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.


Impreza odbyła się w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Wszyscy odwiedzający mogli skosztować prezentowanych potraw.


Organizatorami konkursu są Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu oraz Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.



Wyniki XV edycji wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy i najlepsze regionalne danie

Kategoria: najlepszy regionalny produkt żywnościowy


Wyróżnienia:


- kabanos swojski z Jagodnika – Dar-Vit Dariusz Konarski, Jagodnik k. Świdnicy
- masło ekstra – Spółdzielnia Mleczarska ,,DEMI’’ w Górze
- miód lipowy – Pasieka „ZUZIA” Bogusława i Jerzy Nawara, Domaszków k. Wołowa
- konfitura z owoców róży – Gospodarstwo Agroturystyczne „Trzy Koguty” Czesława Potemkin, Laski k. Złotego Stoku
- sok tłoczony jabłkowo-pigwowy – Owoce Lutyni Anna Szlączka, Lutynia
- nalewka winogronowa – Stanisława Pakos, Konradówka k. Chojnowa
- dolnośląskie wino domowe z maliny leśnej – Zofia Kowalczyk, Kłodzko
- farsz serowo-botwinkowy do pierogów – Grażyna Patrzałek, Obora k. Lubina


Nagrody główne:


- pasztet w słoiku – Smak Tradycji Dolnego Śląska Sylwia Kicuła, Oleśnica
- Kiełbasa golędzinowska sucha – Wyrób Wędlin Naturalnych „Pod bukami” Piotr Czajkowski, Oborniki Śląskie
- pasztet jagnięcy – pieczony – Małgorzata Makuchowska, Wieża k. Gryfowa Śląskiego
- ser górski sudecki – „Wańczykówka” Lucyna i Sylwester Wańczyk, Krzeszów
- miód spadziowy ze spadzi liściastej – Pasieka Miód od Turka, Maciej Turek, Niemcza
- marony – Kasztan jadalny (różne formy podania) – Gospodarstwo Pasieczne H.M.E. Malinowscy, Helena Malinowska, Ciepłowody
- makaron gryczany – Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy, Jarosław Fabijański, Jelenia Góra
- polski kwas chlebowy na mięcie – Zielona Marzenie – Kuchnia Rycerska, Małgorzata Bliskowska, Gorzeszów k. Krzeszowa
- sok z kiszonej kapusty W. Sznajder z Doliny Baryczy – Gospodarstwo Rolne Kwaszarnia Kapusty i Ogórków Michał Sznajder, Żmigród
- wino gronowe – Winnica Adoria, Zachowice
- piwo Zielarka – Browar Profesja, Browary Polskie sp. z o. o., Wrocław


Kategoria: najlepsze danie i potrawa regionalna


I miejsce: Kaffee Bistro „Cynamonowa” Dariusz Słabicki, Dorota Słabicka, Radków za pasztet barani z powidłami śliwkowymi na ostro oraz jagnięcinę duszoną z warzywami


II miejsce: Gospodarstwo Rolne Katarzyna i Krzysztof Ciciała, Sławęcin koło Kamieńca Ząbkowickiego za kisto i karkosiaki


III miejsce: Culinary Solutions Łukasz Terlikowski, Bielany Wrocławskie za ser kozi łomnicki zapiekany w orkiszu z sosem miodowo-porzeczkowym, konfiturą z jabłek i aronii, konfiturą z pomidorów i gruszek oraz prażoną pietruszką i prażonym bekonem oraz śląskie niebo 2015



Nominacje do nagrody „Perła 2015” otrzymali:


- Dariusz Konarski  Dar-VIT za szynkę gotowaną z jagodnika
- Ewa Migocka Spiżarnia Miodowa za ryczyński miód lipowy
- Danuta i Marek Komuszyna za pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
- Bartłomiej Bogdański Browarnia Sobótka Górka za piwo Sobótka Górka 16
- Henryk Nowakowski NOEL za cydr – jabłecznik z Trzebnicy
- Adam Kudłaty za ser kozi goleszański
- Dariusz Słabicki, Dorota Słabicka Kaffee Bistro „Cynamonowa” za jagnięcinę duszoną z warzywami