Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”
24.08.2013 10:27
XIII edycja wojewódzkiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” za nami. Konkurs otworzył w sobotę, 24 sierpnia, członek zarządu Włodzimierz Chlebosz wraz z wicewojewodą dolnośląskim Ewą Mańkowską i radną Sejmiku Województwa Dolnośląskiego Ewą Rzewuską. W imprezie wziął również udział poseł na Sejm RP Andrzej Dąbrowski, reprezentanci Agencji Rynku Rolnego, Dolnośląskiej Izby Rolniczej, Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, i, oczywiście, wielu zwiedzających.
24 sierpnia w Pasażu Grunwaldzkim spośród 59 produktów i 12 potraw komisja wybrała najlepsze dolnośląskie kulinarne doskonałości. W sobotę poznaliśmy również nominowanych do nagród „Perła”, które zostaną wręczone pod koniec września, w czasie targów Polagra-Food w Poznaniu.
Zwiedzający mogli wypróbować m.in. pasztet z królika ze szpinakiem i pasztet warzywny babci Kazi, bzinkę sieroszowską, ser kozi w oleju z czosnkiem niedźwiedzim, karpia niedźwiedzickiego w mięcie, tymiankowe motylki i wiele innych. W czasie konkursu wręczone został również kolejne certyfikaty potwierdzające członkostwo w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk (nowych członków jest 10). Od 24 sierpnia Sieć liczy zatem 37 członków.
Poniżej pełne wyniki dzisiejszego konkursu i nowi członkowie ESRDK:
- Nowi członkowie ESRDK (zobacz)
- Laureaci NKD - SR (zobacz)
Konkurs został zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego we współpracy z Dolnośląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, w ramach Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.