rozmiar czcionki: A | A | A

Konferencja Europejskiej Sieci Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

12.12.2012 10:10

12 i 13 grudnia br. podsumowano działalność Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku w 2012 roku. Konferencja odbyła się w siedzibie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu. Otworzył ją członek zarządu Włodzimierz Chlebosz

Zebrani wysłuchali kilku referatów, dotyczących m.in. założeń, funkcjonowania i warunków współpracy wewnątrz Sieci, wielokulturowości dolnośląskiej kuchni oraz wsparcia finansowego dla producentów żywności wysokiej jakości w ramach PROW 2007-2013.

W trakcie konferencji 12 grudnia w DODR-ze Włodzimierz Chlebosz wręczył 2 kolejne certyfikaty członkowskie, dla przedsiębiorców: 1. Zdrowiej-my Piotr Caryk z siedzibą w Święcku (gm. Kłodzko), producenta szerokiego asortymentu pierogów wytwarzanych tradycyjnie z lokalnych surowców i 2. FHU Export-Import Marzena Ciastoń z siedzibą w Witoszycach (gm. Góra) – wyłącznego dystrybutora jaj kur zielononóżek oraz bazujących na nich tradycyjnych makaronów Witomari. Sieć Dziedzictwa Kulinarnego na Dolnym Śląsku ma dzięki temu 21 członków.

W ramach podsumowania uczestnicy konferencji gościli u 3 członków Sieci: Winnicy Jaworek w Miękini, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Międzyborzu i w Masarni Bronisława Urbanowskiego w Zawidowicach.

Województwo Dolnośląskie z dniem 10 czerwca 2011 r. stało się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe) realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie.


O członkostwo w Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, mogą się  ubiegać przedsiębiorcy z następujących branż:  rolnicy, ogrodnicy, przedsiębiorstwa rybackie;  przetwórcy żywności; restauracje, inne punkty gastronomiczne, obiekty usług hotelarskich; hurtownicy, sprzedawcy detaliczni i stowarzyszenia, które w swoim statucie zakładają promocję produktu tradycyjnego i regionalnego.