rozmiar czcionki: A | A | A

II Karczma Rybacka

28.03.2014 21:05

W piątek 28 marca odbyła się w Miliczu Karczma Rybacka, czyli święto wszystkich pracowników sektora rybackiego – prywatnego i publicznego. W trakcie uroczystości wręczono symboliczne Złote Łuski – wyróżnienia za wkład na rzecz rybactwa śródlądowego. W spotkaniu, którego gospodarzem był Sławomir Mazurek – prezes spółki Stawy Milickie wziął udział m.in. wicemarszałek Jerzy Michalak.

Druga Karczma Rybacka była okazją do podziękowań za zasługi dla rozwoju rybactwa śródlądowego. Nagrodzeni zostali: Janusz Wrona - Dyrektor Departamentu Rybołówstwa w MRiRW, Kazimierz Huk - Dyrektor Dolnośląskiego Oddziału ARiMR oraz Prof. Andrzej Drabiński z Uniwersytetu Przyrodniczego.


Omówiono także utworzenie Technikum Rybactwa Śródlądowego w Zespole Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Miliczu. Dzięki inicjatywie powołania nowego kierunku kształcenia młodzież uczy się zawodu rybaka, korzysta z praktyk w spółce i może związać swoją zawodową przyszłość ze Stawami Milickimi.


W trakcie uroczystości wicemarszałek Jerzy Michalak podkreślił potencjał i znaczenie Stawów Milickich, jako jednego z najbardziej malowniczych regionów Dolnego Śląska, z ogromnym potencjałem turystycznym i historią pielęgnowaną przez pracowników i dyrekcję spółki Stawy Milickie. Podziękował także radnym Sejmiku Województwa Dolnośląskiego za wkład w rozwój Stawów i pomoc w promowaniu tego zakątka województwa. – Dziękuję za Państwa ciężką pracę na rzecz Stawów Milickich. Dzięki zaangażowaniu wielu osób o Stawach Milickich jest coraz głośniej i coraz częściej są one punktem wypraw rowerowych oraz wycieczek rodzinnych, a karp milicki gości na stołach wielu Dolnoślązaków – mówił wicemarszałek Jerzy Michalak.