rozmiar czcionki: A | A | A

Dziedzictwo Kulinarne Dolnego Śląska

17.06.2015 12:00

Producenci, przetwórcy, sklepikarze, a także restauratorzy zrzeszeni w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska gwarantują, że produkty oraz potrawy, oznaczone logo „Dziedzictwo Kulinarne – Dolny Śląsk” mają najwyższą jakość i zostały przygotowane według tradycyjnych receptur z surowców, pozyskanych na terenie województwa dolnośląskiego. Podczas uroczystego spotkania 16 czerwca otrzymali oni z rąk Ewy Mańkowskiej, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, certyfikaty przedłużające członkostwo w sieci, wręczono też certyfikaty nowym ambasadorom dolnośląskich smaków.

Dolny Śląsk aktywnie uczestniczy w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego od 10 czerwca 2011 roku. W strukturach sieci aktywnie funkcjonuje 51 dolnośląskich podmiotów, których działalność jest związana z produktami regionalnymi. 16 czerwca Ewa Mańkowska, Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego, wręczyła certyfikaty przedłużające członkostwo w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Dodatkowo wręczono pięć nowych certyfikatów kolejnym kulinarnym ambasadorom naszego regionu:


1. Rodzinna wytwórnia makaronów – Fabijańscy, Jarosław Fabijański (Jelenia Góra) – producent certyfikowanych ekologicznych, tradycyjnych makaronów z mąki pszennej, orkiszowej i gryczanej. Do produkcji makaronu wykorzystywana jest dolnośląska źródlana woda Kapellanka z Wojcieszowa.


2. Pensjonat i restauracja „Hubertówka” Agnieszka Matkowska  (Zamek Myśliwski, Milicz) – do certyfikacji przedstawiono dziesięć dań: pasztet z dziczyzny, pieczeń z dzika, pieczona dzika kaczka, pieczona dzika gęś, polędwica z dzika w cieście francuskim, roladki z jelenia, bigos z dziczyzny, smalec z dzika, karp pieczony, karp faszerowany. Restauracja posiada certyfikat „Dolina Baryczy poleca”.


3. Gospodarstwo Pasieczne Magdalena i Łukasz Glos (Stara Łomnica, Gmina Bystrzyca Kłodzka) – pasieka oferuje miody odmianowe: wielokwiatowy wiosenny, wielokwiatowy letni, rzepakowy, mniszkowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, lipowy, faceliowy, gorczycowy, gryczany, wrzosowy, pyłek pszczeli. Pożytki zlokalizowane są wyłącznie na terenie Kotliny Kłodzkiej, miody sprzedawane są pod marką „Sudeckie Miody Kotliny Kłodzkiej”.


4. Pasieka Siedlisko Henryk Zaremba (Stary Wielisław, Kłodzko) – pasieka oferuje miody odmianowe: wielokwiatowy wiosenny, wielokwiatowy letni, rzepakowy, mniszkowy, spadziowy, nektarowo-spadziowy, lipowy, faceliowy, sudecki miód gryczany (wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych), pyłek pszczeli. Pożytki zlokalizowane są wyłącznie na terenie Kotliny Kłodzkiej, miody sprzedawane są pod marką „Sudeckie Miody Kotliny Kłodzkiej”.


5. Restauracja „Hotelu Dębowy” Monika Kwiędacz-Krzeczkowska (Bielawa) – hotel, który mieści się w zabytkowej willi, położonej u podnóża Gór Sowich, przedstawił do certyfikacji trzy dania: karkonoski przysmak, odlotowe pappardelle, wiedeński przysmak.