Dolny Śląsk serem i winem stoi
26.09.2016 13:44
We wrocławskich Pawłowicach 25 września odbyło się III Święto Sera i Wina w ramach Spotkań Regionów. W wydarzeniu uczestniczyła wicemarszałek Ewa Mańkowska.
Podczas pikniku uczestnicy mieli okazje podziwiać w akcji szefa kuchni Zbigniewa Koźlika czy wziąć udział w warsztatach żywieniowych zorganizowanych przez Slow Food Dolny Śląsk. Odbył się również konkurs ekspercki, w którym nagrodzono najlepszych lokalnych producentów serów i wina.
Lista zwycięzców konkursów eksperckich podczas III Święta Sera i Wina.
NAJLEPSZY SER
- I miejsce w kategorii: sery dojrzewające twarde - Gouda Morawska, Zielone Wzgórze
- I miejsce w kategorii: sery dojrzewające miękkie - Serki Sowusie, Sery u Sowy
- I miejsce w kategorii: sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi - Skórka, Dorota Matusiewicz
- I miejsce w kategorii: inne wyroby z mleka - makaron serowy Korbacze, Sylwester Krupa
- Grand Prix - ser Górski Sudecki, Wańczykówka
NAJLEPSZE WINO
- I miejsce w kategorii: wino białe - GRIS, Winnica Świdnicka, Jolanta Gut
- I miejsce w kategorii: wino czerwone - 15th Hill, Winnica Anna, Dariusz Przerwa
- I miejsce w kategorii: wino różowe - P.N., Winnica Świdnicka, Jolanta Gut
- Grand Prix - Gewurztraminer 2015, Winnice Wzgórz Trzebnickich