Dolny Śląsk na Targach „Smaki Regionów 2025”
30.09.2025 08:40
Za nami Targi „Smaki Regionów 2025” w Poznaniu – jedno z najważniejszych wydarzeń kulinarnych w Polsce, gromadzące producentów lokalnej, zdrowej i naturalnej żywności z całego kraju. W tegorocznej edycji szczególną uwagę przyciągnęła oferta Dolnego Śląska, słynącego z bogactwa smaków i kulinarnych tradycji.
Na stoiskach naszego regionu można było skosztować wyjątkowych wyrobów m.in. Manufaktury Złotych Pól, Pasieki Garwół, Browaru Wielka Sowa, Rodzinnej Manufaktury Piernika „Pierniki Wrocławskie”, Winnicy Zimna Woda, Eko-Ar Przetwory z Aronii oraz Bio Jabłko. Dolnośląskich producentów wspierała Członkini Zarządu Województwa Dolnośląskiego, Natalia Gołąb.
- Cieszę się, że możemy wspierać lokalnych producentów wyjątkowych smaków i wyrobów najwyższej jakości. Nagrody dla naszych producentów to dowód uznania dla pracy, ale także potwierdzenie, że dolnośląskie produkty mają ogromne znaczenie dla promocji polskiej tradycji kulinarnej. To wydarzenie pokazuje, że nasze lokalne smaki stają się ambasadorami regionu w całym kraju – mówi Natalia Gołąb Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego.
W tegorocznej edycji targów nie zabrakło także nagród dla wyjątkowych producentów. Pasieka Garwół zdobyła medal targów “Smaki Regionów” za miód wrzosowy, a dolnośląscy wytwórcy zostali docenieni także w prestiżowym konkursie „Perła 2025”.
Zwycięzcami zostali:
● Raj Pstrąga za Jesiotra wędzonego
● Wańczykówka za Ser Old Wańczyk
● Pasieka Złoty dar natury za Miód ze spadzi liściastej
● Pierniki Wrocławskie za Bombę Legnicką
● Winnica Christopher za ROMARLE – czerwone wino gronowe wytrawne
● Tradycyjne danie KGW z Oleśniczki: zupa grzybowa z lanymi kluskami, farszynka i kapusta po wrocławsku
Targi „Smaki Regionów”, organizowane przy wsparciu Marszałków Województw oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, to wydarzenie, które co roku przyciąga do Poznania producentów i smakoszy z całej Polski. Przez trzy dni Międzynarodowe Targi Poznańskie tętnią życiem, a hale wypełniają aromaty regionalnych dań, serów, wędlin i domowych specjałów. Dolny Śląsk po raz kolejny udowodnił, że jego kuchnia i produkty stanowią ważną część kulinarnego dziedzictwa kraju – docenianą zarówno przez konsumentów, jak i ekspertów.