Wyjazdowe posiedzenie Komisji doraźnej
08.08.2016 08:34
„Żywność wysokiej jakości szansą na zrównoważony rozwój obszarów górskich” – pod takim hasłem 7 sierpnia odbyła się konferencja zorganizowana przez Klaster Wołowina Sudecka.Miało tam miejsce wyjazdowe posiedzenie Doraźnej Komisji ds. Wspierania Rozwoju Peryferyjnych Subregionów Dolnego Śląska, której członkiem jest Radny Zbigniew Szczygieł, organizator konferencji z ramienia Klastra Wołowina Sudecka.
W konferencji uczestniczył Marszałek Cezary Przybylski, prof. dr hab. inż. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański z Katedry Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Jerzy Wierzbicki Prezes Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego. Byli samorządowcy lokalni: Roman Szełemej Prezydent Wałbrzycha, Maciej Awiżeń Starosta Kłodzki i wielu zaproszonych gości liderów hodowli bydła i przetwórstwa spożywczego. Wszyscy zostali ugoszczeni w Villi Orle Gniazdo, gdzie oczywiście zaserwowano lokalna wołowinę.
- Rejon Sudetów jest obecnie jednym z najuboższych regionów górskich w Polsce - mówi Zbigniew Szczygieł, Radny Województwa Dolnośląskiego oraz Prezes Klastra Wołowina Sudecka - szansą na rozwój tego rejonu jest produkcja żywca wołowego oraz przetwórstwo wołowiny. Biorąc pod uwagę ograniczenia, wynikające z usytuowania Parków Narodowych, Parków Krajobrazowych, obszarów Natura 2000 oraz miejscowości uzdrowiskowych, to wydaje się, że w rejonie Sudetów możemy liczyć głównie na rozwój turystyki, hodowli bydła i przemysłu przetwórstwa spożywczego. Musimy dbać o rozwój produkcji żywca w rejonach, które niegdyś słynęły z hodowli bydła i posiadają potencjał w tym zakresie. Fakt, że na terenie ziemi Kłodzkiej hodowano kiedyś blisko 90 tys. sztuk bydła, a obecnie zaledwie 9 tys,. świadczy o bardzo dużym potencjale tego obszaru.
Hodowla bydła jest główną gałęzią gospodarek w regionach górskich w wielu krajach np. Szwajcarii, Austrii, Francji, Hiszpanii, czy we Włoszech. Regiony górskie w Polsce również posiadają duży potencjał w zakresie produkcji żywca wołowego.
Szansą na większy zysk dla sudeckich producentów jest również przynależność do organizacji rolniczych oraz produkcja w ramach systemów jakości. Dlatego w ramach Klastra współpracują z Polskim Zrzeszeniem Producentów Bydła Mięsnego, m.in. w procesie wdrażania systemu jakości QMP Dobra Wołowina. System jest drogą nowoczesnej produkcji bydła mięsnego, a system organizacji Klastra daje możliwość korzystania z potencjału wielu instytucji, wymiany doświadczeń i organizowania się hodowców w grupy producenckie.