rozmiar czcionki: A | A | A

Przyjęcie przez Zarząd Województwa Dolnośląskiego Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Wojewóztwa Dolnośląskiego

Działając na podstawie art. 14n ust. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju, projekt „Stanowiska negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, przyjęty przez Zarząd Województwa Dolnośląskiego uchwałą nr 5981/IV/14, z dnia 8 lipca 2014 r., został poddany procesowi zaopiniowania przez jednostki samorządu terytorialnego, znajdujące się na terenie Dolnego Śląska.

W oparciu o wnioski z przeprowadzonego procesu opiniowania przygotowano ostateczne „Stanowisko negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, które zgodnie  z art. 14n ust. 3 ustawy z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju, Zarząd Województwa Dolnośląskiego przyjął uchwałą nr 6069/IV/2014, z dnia 29 lipca 2014 r.

„Stanowisko Negocjacyjne Samorządu Województwa Dolnośląskiego” uwzględnia wszystkie merytorycznie uzasadnione opinie i uwagi zgłoszone do dokumentu przez jednostki samorządu terytorialnego, znajdujące się na terenie województwa dolnośląskiego.

Wszystkie otrzymane opinie zostały poddane analizie pod kątem ich zasadności i możliwości uwzględnienia w tekście końcowym Stanowiska.
Syntetyczny wykaz zgłoszonych opinii i uwag wraz podsumowaniem przebiegu całego procesu opiniowania dokumentu znajduje się w załączonym „Zestawieniu opinii i uwag do projektu Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”.

W „Stanowisku negocjacyjnym Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, wskazano najistotniejsze dla Dolnego Śląska przedsięwzięcia priorytetowe, wynikające z oczekiwań regionu wobec władz centralnych i stanowią one punkt wyjścia do negocjacji ze stroną rządową.

Pismem znak: DG-P.I.40.2.2013, L.dz. 4327/07/2014, z dnia 30 lipca 2014r., „Stanowisko negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, zostało przekazane do Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, celem rozpoczęcia procesu negocjacji.
Mając na względzie dotychczasową współpracę Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego z Ministerstwem Infrastruktury i Rozwoju, liczymy, iż nasze działania pozwolą na wypracowanie zgodnej do zaakceptowania przez obie strony listy przedsięwzięć, tak by Kontrakt Terytorialny, będący z założenia instrumentem partnerstwa zawierał inwestycje mające priorytetowe znaczenie zarówno dla rozwoju kraju jak i naszego województwa.

Stanowisko Negocjacyjne Samorządu Województwa Dolnośląskiego

Załącznik do Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego

Zestawienie opinii i uwag do projektu Stanowiska Negocjaycjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego

Projekt Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląsksiego

W dniu 8 lipca 2014 r. Zarząd Województwa Dolnośląskiego Uchwałą Nr 5981/IV/14 przyjął projekt „Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”.

Punktem wyjścia identyfikacji przedsięwzięć priorytetowych do objęcia projektem „Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego” dla Województwa Dolnośląskiego była Strategia Rozwoju Województwa Dolnośląskiego 2020 (SRWD).

Procedura zawarcia kontraktu terytorialnego składa się z kilku etapów, jednym z nich jest  przygotowanie mandatu negocjacyjnego rządu oraz samorządu, będącego wspólną wizją rozwoju województwa dolnośląskiego.

Zgodnie z art. 14n ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju (Dz. U. z 2009 r. Nr 84 poz. 712 z późn. zm.), zarząd województwa opracowuje projekt stanowiska, dotyczący proponowanego zakresu i treści kontraktu terytorialnego, w tym celów i przedsięwzięć priorytetowych mających istotne znaczenie dla rozwoju województwa objętego kontraktem.

Biorąc pod uwagę wszystkie informacje, sugestie oraz wytyczne Ministerstwa Infrastruktury i Rozwoju, Zarząd Województwa Dolnośląskiego opracował projekt „Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, którego załącznikiem są uszczegółowione zapisy zaprezentowane w formie kart projektowych dla poszczególnych priorytetowych przedsięwzięć.

Zgodnie z art. 14n ust. 2 ustawy z dnia 6 grudnia 2006 r. o zasadach prowadzenia polityki rozwoju na zarząd województwa został nałożony ustawowy obowiązek przekazania dokumentu do zaopiniowania przez jednostki samorządu terytorialnego, znajdujące się na terenie województwa.

21 lipca 2014 r., w Hotelu Mercure Wrocław Centrum, plac Dominikański 1, odbyła się konferencja dotyczącą projektu „Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego”, podczas której była możliwość zapoznania się z projektem dokumentu, zgłaszania uwag i opinii oraz udziału w dyskusji.

Projekt Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego

Załącznik do Projektu Stanowiska Negocjacyjnego Samorządu Województwa Dolnośląskiego