rozmiar czcionki: A | A | A

Inauguracja Dni Karpia we Wrocławiu

01.09.2013 11:31

1 września przy Dolnośląskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu rozpoczęły się tegoroczne Dni Karpia. Imprezę otworzyli członek zarządu Włodzimierz Chlebosz, dyrektor DODR-u Ryszard Czerwiński, prezes stowarzyszenia „Partnerstwo dla Doliny Baryczy” - Inga Demianiuk-Ozga i reprezentujący spółkę „Stawy Milickie” Arkadiusz Sokołowski.

Zwiedzający mogli wypróbować karpia przyrządzonego na różne sposoby – wędzonego, w słynnej zupie, w galarecie i w pasztecie. Kilkudziesięciu wystawców prezentowało produkty certyfikowane znakiem „Dolina Baryczy poleca”, m.in. ekologiczne dżemy, syropy owocowe, chleb komiśniak, tłoczone na zimno soki. Chętni mogli się zmierzyć z pytaniami w rodzinnym konkursie wiedzy o Dolinie Baryczy, i w nagrodę pojechać tam na weekend w gospodarstwie agroturystycznym.


Pogoda dopisała, kilkaset osób odwiedziło teren przy DODR-ze już w ciągu 2 godzin od otwarcia, a do zupy z karpia tworzyła się długa kolejka. Następna w „karpiowym” kalendarzu impreza odbędzie 6 i 7 września w Miliczu – wtedy rozpoczną się tradycyjne odłowy. Cykl imprez, odbywających się również na terenie kilku gmin województwa wielkopolskiego, potrwa do 26 października.


Dni Karpia odbywają się w Dolinie Baryczy od 2006 roku. Operacja współfinansowana jest przez Unię Europejską ze środków finansowych Europejskiego Funduszu Rybackiego zapewniającą inwestycję w zrównoważone rybołówstwo.