Co roku początek lata w Piotrowicach, gm. Chojnów łączy się z dwudniowym świętem dolnośląskiego rolnictwa. Tysiące odwiedzających i ponad stu wystawców na dwóch tysiącach metrów kwadratowych prezentujących ciekawe okazy zwierząt hodowlanych oraz nowości technologiczne maszyn rolniczych. Organizatorami imprezy są Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląska Izba Rolnicza, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, Urząd Gminy Chojnów a także hodowlane związki...
[więcej]Dnia 21 kwietnia 2016 r., zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 r. o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 Nr 10, poz. 68 oraz z 2008 r. Nr 171, poz. 1056 i Nr 216, poz. 1368), po przekazaniu wniosków przez Marszałka Województwa Dolnośląskiego kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego oraz ryczyński miód lipowy zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi....
[więcej]Od dnia 18 kwietnia 2016 r. przestają obowiązywać przepisy dyrektywy 2004/18/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. w sprawie koordynacji procedur udzielania zamówień publicznych na roboty budowlane, dostawy i usługi (Dz.U. L 134 z 30.4.2004, str. 114) oraz przepisy dyrektywy 2004/17/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. koordynującej procedury udzielania zamówień przez podmioty działające w sektorach gospodarki wodnej, energetyki, transportu i usług...
[więcej]Targi AGROTRAVEL to najważniejsza wyspecjalizowana impreza wystawiennicza w Polsce, która integruje branżę turystyczną z obszarów wiejskich Polski i Europy. Targi są doskonałą okazją do prezentacji i promocji oferty wypoczynkowej na wsi. To także promocja turystyki kulinarnej, związanej z produktami tradycyjnymi i regionalnymi. Targom każdego roku towarzyszy jarmark rękodzielnictwa i wyrobów artystycznych, oraz stoiska z regionalnymi i tradycyjnymi produktami kulinarnymi. W tegorocznej ósmej...
[więcej]Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do uczestnictwa w V edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do udziału w konkursie mogą zgłaszać...
[więcej]