Województwo Dolnośląskie wzięło udział w odbywających się 15 i 16 września 2018 r. Dożynkach Prezydenckich w Spale. Nasze województwo reprezentowane było przez Pana Stanisława Czajkę Dyrektora Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych oraz Pana Pawła Czyszczonia, Dyrektora Wydziału Obszarów Wiejskich.W konkursie na „Najpiękniejszy Wieniec Dożynkowy” o nagrodę Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, dolnośląski wieniec pochodzący z Kopaszyna w Gminie Prusice zdobył wyróżnienie. Prezentacja wieńca z...
[więcej]Zapraszamy do Gminy Dzierżoniów na Festiwal Słoików 2018. To najsmaczniejsza impreza tej jesieni.Zapraszamy do Mościska, w którym pokażemy, jakie smakowitości powstają w domach gospodyń z Gminy Dzierżoniów. Do słoików można „zapakować” wszystko i właśnie w Mościsku się o tym przekonamy. Podczas festiwalu zaprezentują się koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i lokalni producenci z regionu Gór Sowich oraz zaprzyjaźnionych miejscowości w Czechach.Odbędzie się konkurs na najpiękniejsze stoisko i...
[więcej]Przetwory mięsne, owocowe, warzywne, produkty mleczne, zbożowe, cukiernicze, miody i napoje – w tych kategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 33 produkty.
[więcej]Wydział Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego w dniach 20-23.09.2018r. organizuje podróż studyjną do Ekomuzeów w woj. podkarpackim, której celem jest wymiana doświadczeń w zakresie tworzenia i ich funkcjonowania. W trakcie czterech dni pobytu uczestnicy będą mieli okazję zapoznać się z ofertą kilku Ekomuzeów oraz zagród edukacyjnych, w tym min. z budowaniem oferty turystycznej w oparciu o lokalne zasoby, modelem tworzenia oferty tematycznej od wizji...
[więcej]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego organizuje stoisko promocyjne Województwa Dolnośląskiego podczas XI edycji Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD, które odbędą się w terminie 12-14.10.2018 r. w Łodzi.
[więcej]Dnia 21 czerwca 2018 roku we Wrocławiu odbyła się Międzynarodowa Konferencja pt. „Promocja Produktów Regionalnych” organizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Celem Konferencji było poznanie działań marketingowych związanych z produktami regionalnymi w Saksonii i Brandenburgii oraz prezentacja podjętych działań na Dolnym Śląsku.
[więcej]2 czerwca 2018 roku przywitaliśmy 5 nowych Uczestników Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego: Pensjonat "Alpejski Dwór" z Międzygórza, Wyrób Wędlin Naturalnych "Pod Bukami" z Obornik Śląskich, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Jerzy Gawrycki z Bielawy, „Raj Pstrąga” ze Stronia Śląskiego, Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska z Ciepłowodów.
[więcej]