Podróż studyjna dla przedstawicieli najciekawszych wsi w Polsce z Dolnego Śląska -Ekomuzeum "Żywa Lubelszczyna"
03.06.2015 11:00
W dniach 28-31 maja br. grupa 25 przedstawicieli sołectw zgłoszonych do Sieci Najciekawszych Wsi w Polsce z terenu Dolnego Śląska odwiedziła Lubelszczyznę. Celem czterodniowej podróży studyjnej było poznanie kulturowego dziedzictwa lubelskiej wsi, w ramach funkcjonującego Ekomuzem Lubelszczyzny „Żywa Tradycja”.
Ekomuzeum Lubelszczyzny tworzy 31 obiektów tworzących sieć niezwykłych atrakcji turystycznych utworzonych z inicjatywy lokalnych społeczności i prezentowanych turystom przez samych mieszkańców. Każdy obiekt ma swój program i temat wiodący, np. pszczelarstwo, tkactwo, młynarstwo, plecionkarstwo, papiernictwo, o którym opowiadają autentyczni pasjonaci. Dodatkowo odwiedzający, a więc i nasza grupa zapraszana była do udziału w zajęciach artystycznych i wyrobu ozdób ludowych oraz w warsztatach, dzięki którym „w działaniu” można było poznać procesy ich wytwarzania. Wizyta w Ekomuzeum to także możliwość degustacji lokalnej kuchni oraz kupna autentycznych wyrobów rękodzieła.
Pierwszego dnia wyjazdu naszą delegacje powitał burmistrz Opola Lubelskiego –pan Dariusz Wróbel oraz p. Agata Domżał z LGD Owocowy Szlak – współtwórcy Ekomuzeum. Pan Burmistrz przedstawił historię powstania Ekomuzeum, sukcesy jakimi mogą się pochwalić ale także trudności jakie spotykali na swe drodze.
Grupa dolnośląska w ramach programu merytorycznego wyjazdu odwiedziła w sumie 9 z 31 obiektów, w tym Olejarnię „Skarby Natury” w Zabłociu, w której zapoznaliśmy się z procesem powstawania oleju, mieliśmy okazję degustować kilka jego rodzajów a także je zakupić. Kolejny przystanek to spotkanie z przedstawicielami SWAT w Opolu Lubelskim. Tu mogliśmy wziąć udział
w pokazie wyplatania kosza wiklinowego oraz w warsztatach podczas których każdy wykonał wiklinowy koszyczek. W Uściążu odwiedziliśmy niezwykłą Zagrodową Osadę - turystyczny kompleks z pensjonatem i restauracją regionalną o przytulnym i oryginalnym wnętrzu, pełnym autentycznych przedmiotów z początku XX w. Drugi dzień wyjazdu zakończyliśmy w Siedlisku Małgorzaty w Cholewiance. Siedlisko to miejsce od pokoleń osadzone w miejscowej tradycji. Każdy, kto tu trafi, może nauczyć się tkać na krosnach i jak właściwie ususzyć kwiaty i zioła aby wykonać np. bukiet. Nasza grupa także mogła się tego nauczyć od niezwykle ciepłych i przyjaznych gospodarzy.
Trzeci dzień to wizyta w Piekarni Tadeusza Zubrzyckiego w Kraczewicach Prywatnych i agroturystyce Koniczynka we Wschodniej. Piekarnia T. Zubrzyckiego to rzemieślnicza rodzinna firma funkcjonująca na rynku od trzech pokoleń , hołdująca tradycyjnym wypróbowanym recepturom i smakom. PIEKARNIA realizuje projekty mające na celu stworzenie nawyku świadomych wyborów zakupowych. Od lat 70-tych ubiegłego stulecia realizuje projekt „Od ziarenka do bochenka” polegający na przyjmowaniu grup w celu zapoznania ich z tradycyjną metodą produkcji pieczywa. Uczestnicy biorą udział w warsztatach, dzięki którym zapoznają się
z historią rzemiosła, cechów piekarskich oraz produkcją zdrowego pełnowartościowego pieczywa.
Jednym z kierunków gospodarstwa agroturystycznego Koniczynka jest edukacja w zakresie tradycyjnych zawodów, rękodzieła i twórczości ludowej. Gospodarz jest stolarzem, uczestników zajęć wprowadza w tajniki swojego zawodu, m.in. przy użyciu tradycyjnych oraz nowoczesnych narzędzi.
W Koniczynce – mieliśmy okazję uczestniczyć w zajęciach stolarskich i pod okiem gospodarzy wykonać min. drewniane sówki. Dodatkowo odbyły się warsztaty malowania na szkle. Trzeci dzień zakończyła wizyta w Malinowej Pasiece oraz przejażdżka kolejką wąskotorową. Ostatni dzień w Ekomuzeum to wizyta w magicznym Kazimierzu Dolnym. W trakcie krótkiego spaceru pod okiem przewodnika poznaliśmy najważniejsze zabytki tego niezwykłego miasteczka, mieliśmy także krótką chwilę by samodzielnie poczuć magię tego miejsca.
Cztery dni w Ekomuzeum minęły jak jedna chwila ale jedno jest pewne- to nie ostatnia wizyta w tym niezwykłym miejscu oferującym fantastyczną ofertę tym, którzy chcą zmienić swoje miejscowości, wzbogacić oferty dla turystów czy stworzyć je na nowo.
Serdeczne podziękowania dla naszych gospodarzy za ciepłe przyjęcie i merytoryczne przygotowanie naszego pobytu.