rozmiar czcionki: A | A | A


Nowi członkowie Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk

17.05.2012 12:46

Od 11 maja 2012 roku Sieć na Dolnym Śląsku ma już 14 członków.

Pięć kolejnych certyfikatów i oznaczeń licencyjnych wręczył członek zarządu Włodzimierz Chlebosz w trakcie Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Tradycyjnych przed Halą Stulecia.
Otrzymali je:
1. Przedsiębiorstwo „Masarnia” Bronisław Urbanowski – producent wyrobów mięsnych
i wędliniarskich według historycznych receptur rodzinnych zgodnie z lokalnymi tradycjami masarskimi,
2. Przedsiębiorstwo Whitney Adams sp. z o.o. „Winnice Adoria” – producent jakościowego wina w odmianach Riesling, Pinot Noir i Chardonnay w swej winnicy w Zachowicach (gmina Kąty Wrocławskie), 
3. Przedsiębiorstwo Prywatne „Kar” Jerzy Karczewski - „Maciejowy Sad” – producent tłoczonych, naturalnie mętnych soków owocowych bez dodatku cukru, wody i konserwantów,
4. Przedsiębiorstwo „Młyn Usługowy” Zenon Feszczuk – producent „Chleba z Młyna” żytniego na zakwasie i „Mąki Jordanowskiej” wytwarzanej w tradycyjnym młynie z przełomu XIX i XX w.,
5. Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego – prowadzący sprzedaż certyfikowanych produktów regionalnych i tradycyjnych w swym obiekcie hotelarsko-konferencyjnym „Noclegi Zwycięska”
Korzyści wynikające z członkostwa w sieci to m.in.
- licencja na używanie logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk
- oznakowanie podmiotów szyldem z logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk
- oznakowanie produktów z użyciem logo Dziedzictwo Kulinarne Dolny Śląsk
- możliwość uczestnictwa w imprezach promocyjnych organizowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego

 

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk – jak to działa w praktyce? Wręczenie certyfikatu oznacza, że producenci pochodzą z naszego regionu i identyfikują się z nim a wytwarzane przez nich kulinarne specjały stanowią część dolnośląskiego dziedzictwa kulinarnego. Oczywiście proces wytwarzania jest przyjazny dla środowiska. Czego może oczekiwać turysta na Dolnym Śląsku? Zadowolony turysta to taki, który wraca. Logo Sieci – biała czapka kucharska na niebieskim tle jest dla podróżnika znakiem potwierdzającym wysoką jakość, zachowywanie tradycji regionu i naturalny sposób wytwarzania produktów. Wiemy, czego możemy się spodziewać i wiemy, że wyjedziemy zadowoleni. Doceniamy wartość członkostwa w europejskiej sieci, ale pielęgnujemy również naszą odmienność a przez to wzbogacamy różnorodność. Zwłaszcza na Dolnym Śląsku, który jest regionem bogatym – kulturowo i kulinarnie. Pierwszych 9 członków zostało przyjętych do Sieci 3 lutego br., w czasie Międzynarodowych Targów Turystycznych w Hali Stulecia.
Dodatkową korzyścią członkowstwa w Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk jest możliwość udziału w wydarzeniach targowo-wystawienniczych, w których uczestniczy Województwo Dolnośląskie.  Podczas Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych prezentowane były soki jabłkowe z Maciejowego Sadu, miody ze Spiżarni Miodowej Państwa Migockich, karp milicki wędzony, wino Adoria. Spośród produktów tradycyjnych dużym zainteresowaniem cieszyły się kozie, krowie sery z Koziej Łąki oraz Malinowej Zagrody. Odwiedzający stoisko Dolnego Śląska mogli podziwiać tradycyjne rękodzieło w postaci wyrobów filcowych z wełny owcy wrzosówki z gospodarstwa agroturystycznego z Wrzeszczyna.