Konferencja w ramach projektu "Z pola na dolnośląski stół"
02.12.2025 07:28
W dniu 26 listopada 2025 roku w Concordia Design we Wrocławiu odbyła się konferencja sieciująca producentów żywności i restauratorów z Dolnego Śląska w ramach wydarzenia pn. „Z pola na dolnośląski stół”.
W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele lokalnych gospodarstw, restauracji, organizacje wspierające rozwój regionalnej żywności. Program obejmował prezentacje eksperckie, panele dyskusyjne oraz przestrzeń networkingową umożliwiającą nawiązywanie nowych kontaktów biznesowych. Celem dyskusji było wskazanie realnego potencjału produktów regionalnych Dolnego Śląska, wymiana doświadczeń producentów, restauratorów, miłośników kuchni, wskazanie wyzwań i możliwości rozwoju współpracy z branżą HoReCa, odpowiedź na pytanie, jak budować silną tożsamość kulinarną regionu.
Jednym z kluczowych punktów konferencji było wystąpienie dr hab. Grzegorza Krzosa Prof. UEW pt. „Innowacyjne produkty i technologie spożywcze z Dolnego Śląska”. Prelegent przedstawił najnowsze rozwiązania powstające w regionie, w tym innowacyjne metody przetwarzania żywności, rozwój produktów roślinnych o wysokiej wartości odżywczej oraz technologie wspierające zrównoważone rolnictwo. Podkreślił również rosnącą rolę współpracy między nauką, biznesem i gastronomią w tworzeniu konkurencyjnych produktów regionalnych.
Konferencja zakończyła się degustacją produktów lokalnych, które zaprezentowali dolnośląscy producenci. Uczestnicy zgodnie podkreślali, że wydarzenie stanowi wartościową platformę do wymiany doświadczeń i budowania relacji między lokalnymi producentami, a gastronomią regionu.
Partnerem w realizacji projektu były Dolnośląskie Produkty Regionalne Spółka z Ograniczoną Odpowiedzialnością.
Projekt dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach schematu II pomocy technicznej Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.

















