rozmiar czcionki: A | A | A


Dolnośląski finał XXIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty

03.09.2024 14:32

Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 43 produkty. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2024” walczyło 14 produktów. Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.



Podczas XXIII Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 31 sierpnia podczas wydarzenia plenerowego „Dolnośląska Wieś Zaprasza” na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.





Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2024 roku w kategorii:


 
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
 
Produkty i przetwory mięsne:
Wyróżnienie:
„Mięso w wekach” – Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie
Produkty i przetwory z ryb:
Nagroda:
„Jesiotr wędzony z Raju Pstrąga” – Raj Pstrąga
Produkty mleczne:
Nagroda:
„Old Wańczyk” – Wańczykówka Lucyna Wańczyk
Miody:
Nagroda:
„Miód wrzosowy” – Pasieka Gutek
„Miód ze spadzi liściastej” – Złoty Dar Natury Mirosław Dobrzański
„Miód lipowy” – Pasieka Kubusia

 

2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego

 
Przetwory owocowe:
Nagroda:
„Mus malinowo-jeżynowy z nutą lawendy” – Małgorzata Masternak „Magia lawendy”
Przetwory warzywne:
Wyróżnienie:
„Buraczki marynowane w słoikach” – Gospodarstwo Rolne Andrzej Gulej
Produkty zbożowe:
Nagroda:
„Makaron orkiszowy” - Gospodarstwo Rolne Majda
Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Korowol, Korowaj” - Koło Gospodyń Wiejskich w Nowym Waliszowie
„Kurabiedes” – Stowarzyszenie Greków w Polsce Odysseas

Wyróżnienie:
„Śląskie Chłopskie Kęsy” - Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy

3. Napoje regionalne

 
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„BioJabłko jednoodmianowy sok jabłkowy odmiany Idared” – BM Bożena Pochodyła
Wyróżnienie:
„Syrop z buraka cukrowego” – Maria Mazur
„Sok malinowy naturalny 100% – Maliny z doliny RGD Teresa Grudzień
„Zakwas z kiszonego selera” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder


Napoje alkoholowe:
Nagroda:
 „Solaris wino białe gronowe wytrawne” – Gospodarstwo Rolne Tomasz Pilawka
Wyróżnienie:
„COLONEL wino gronowe czerwone wytrawne” – „Winnica Christopher” Krzysztof Kozaczuk
„Pilsner Świdnicki” – BRS Barbara Harchala „Browar Świdnica”


PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2024”:

 
1. „Wołowina Sudecka Dojrzewajaca” – Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
2. „Ser Podpuszczkowy Dojrzewający Maślany” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
3. „Miód wielokwiatowy” – Pasieka Gutek
4. „Chleb VITAFIT Ziarna” – Rolniczy Handel Detaliczny „VITAFIT” Piotr Buszko
5. „Węgielek Wałbrzyski” – Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy
6. „ROMARLE – wino gronowe czerwone wytrawne” – „Winnica Christopher” Krzysztof Kozaczuk



Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jak i członkom komisji.