Warunki prowadzenia listy produktów tradycyjnych określa ustawa o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych (Dz. U. 2005 Nr 10, poz. 68).
Lista Produktów Tradycyjnych służy wyłącznie zbieraniu i rozpowszechnianiu informacji związanych z wytwarzaniem produktów tradycyjnych. Z wpisem produktu na Listę Produktów Tradycyjnych nie jest związana ochrona nazwy oraz kontrola zgodności produkcji z zadeklarowaną metodą wytwarzania.
Producenci produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych mogą ubiegać się o uzyskanie odstępstw od wymagań sanitarnych i weterynaryjnych, jeżeli konieczność taka wynika z tradycyjnej receptury.
Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych, tzn. wykorzystywanych od co najmniej 25 lat, metod produkcji, stanowiące element dziedzictwa kulturowego regionu, w którym są wytwarzane oraz będące elementem tożsamości społeczności lokalnej.
Na Listę Produktów Tradycyjnych mogą zostać wpisane produkty rolne i środki spożywcze wymienione w załączniku I do Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej, w załączniku I do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych oraz napoje spirytusowe wymienione w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 110/2008 z dnia 15 stycznia 2008 r. w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 1576/89 (Dz. U. L 39 z 13.2.2008, str. 16).
Produkty wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych są podzielone według następujących kategorii:
• Sery i inne produkty mleczne;
• Mięso świeże oraz produkty mięsne;
• Przetwory rybołówstwa, w tym ryby;
• Orzechy, nasiona, zboża, warzywa i owoce (przetworzone i nie);
• Wyroby piekarnicze i cukiernicze;
• Oleje i tłuszcze (masło, margaryna, olej itp.);
• Miody;
• Gotowe dania i potrawy;
• Napoje (alkoholowe i bezalkoholowe);
• Inne produkty.
Z wnioskiem o wpis produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego na Listę Produktów Tradycyjnych mogą wystąpić osoby fizyczne, osoby prawne oraz jednostki organizacyjne nieposiadające osobowości prawnej, wytwarzające dany produkt rolny, środek spożywczy lub napój spirytusowy (zgodnie z art. 49 ustawy o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych).
Wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych składa się do właściwego miejscowo marszałka województwa, który dokonuje jego oceny.
Pozytywnie zweryfikowane wnioski przesyłane są do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi dokonuje wpisu produktu na Listę Produktów Tradycyjnych.
FORMULARZE DO POBRANIA:
- wniosek o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych
- załącznik do wniosku - streszczenie informacji
- załącznik do wniosku - oświadczenie o przekazaniu praw do zdjęcia produktu dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
- załącznik do wniosku - oświadczenie o przekazaniu praw do zdjęcia produktu dla Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego
- załącznik do wniosku - oświadczenie o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych
DOKUMENTY NALEŻY PRZESŁAĆ NA ADRES:
Marszałek Województwa Dolnośląskiego
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
ul. Wybrzeże J. Słowackiego 12-14
50-411 Wrocław
DOLNOŚLĄSKIE PRODUKTY WPISANE NA LISTĘ PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH:
Produkty mleczne
3. Kamiennogórski ser pleśniowy
Produkty mięsne
5. Świnka pieczona po zaciszańsku
6. Słonina marynowana z Niemczy
7. Mięso w kawałkach niemczańskie domowe
8. Szynka wieprzowa niemczańska
10. Kiełbasa galicjanka z Niemczy
11. Przysmak wołyński z Niemczy
12. Kiełbasa w słoiku z Przedgórza Sudeckiego
13. Szynka pieczona z Karkonoszy
14. Salceson polski z Karkonoszy
15. Kabanosy z cielęciną z Karkonoszy
Produkty rybołówstwa
Warzywa i owoce
19. Kapusta kwaszona ślężańska
20. Ogórki kwaszone ślężańskie
21. Ogórki konserwowe ścinawskie
22. Syrop malinowy z Doliny Baryczy
Wyroby piekarnicze i cukiernicze
23. Chleb chłopski z Rogowa Sobóckiego
24. Ciasto z kruszonką z Ziemi Kłodzkiej
27. Chleb żytni domowy z Pomocnego
28. Chleb pszenno-żytni na zakwasie z Pomocnego
29. Miodowe pierniczki z Przemkowa
30. Pszenno-żytnie pierniki z Oleśnicy
Oleje i tłuszcze
Miody
34. Sudecki miód wielokwiatowy
36. Wielokwiatowy miód z Doliny Baryczy
37. Miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich
38. Miód lipowy krupiec z Ziemi Ząbkowickiej
Gotowe dania i potrawy
40. Czarne gołąbki krużewnickie
42. Keselica / kysielnica / kysyłycia
43. Pierogi ruskie z Chrząstawy
44. Pasztet z królika ze szpinakiem
45. Spytkowska gęś nadziewana naleśnikami
46. Gandżabur – zupa chorutowa z uszkami
Napoje
48. Juha – kompot z suszonych owoców
50. Tłoczony sok jabłkowy z Lutyni
51. Jabłecznik trzebnicki (cydr)
Opisy produktów i zdjęcia dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju wsi (kliknij tutaj).