W dniach 5 – 7 października br. we Wrocławiu odbędzie się III dolnośląska edycja Targów GASTRO- HOTEL.
[więcej]Dożynki Wojewódzkie to podziękowanie za udane plony i podsumowanie całorocznej pracy, a jednocześnie barwna impreza plenerowa dla całej rodziny. Na miejsce tegorocznego świętowania wybrano Kondratowice w powiecie strzelińskim. Oprócz marszałka Sejmu Grzegorza Schetyny, radcy generalnego ministerstwa rolnictwa Marii Zwolińskiej i hejtmana kraju libereckiego Stanislava Eichlera, w imprezie uczestniczyli przedstawiciele samorządu województwa dolnośląskiego: marszałek Rafał Jurkowlaniec,...
[więcej]Produkty żywnościowe, od lat wytwarzane tymi samymi metodami i według tych samych receptur, a także potrawy stanowiące dziedzictwo kulinarne zostały zaprezentowane w Pasażu Grunwaldzkim we Wrocławiu. Można było je skosztować, zakupić, a nawet zobaczyć sposób ich przyrządzania. Wszystko w ramach regionalnych eliminacji już XI edycji ogólnopolskiego konkursu ‘Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów’. Organizatorami imprezy byli Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Dolnośląski...
[więcej]W dniu 31 sierpnia Zarząd Województwa Dolnośląskiego przyjął uchwałę w sprawie rozstrzygnięcia otwartego konkursu ofert...
[więcej]Wrzos kwitnie, pszczoły pracują, a Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał 25 sierpnia br. przemkowskie pierniki miodowe na Listę Produktów Tradycyjnych. Dolny Śląsk został doceniony!
[więcej]UWAGAZMIANA MIEJSCA KONFERENCJI :„Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” Informujemy, iż konferencja pn. ,,Podstawowe usługi dla gospodarki i ludności wiejskiej” wdrażane przez Samorząd Województwa w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013”, która miała się odbyć się w Wałbrzychu dnia 07.09.2011 roku, została przeniesiona do Wrocławia, Miejsce spotkania: Hotel Diament Wrocław, ul. Muchoborska10, 54-424 WrocławTermin spotkania: 09.09.2011 rok, w...
[więcej]Solnica, dzbanek z wodą, szklanka, łyżeczka, 2 kg mąki, miska z farszem, a do tego jajka, sól i olej. Jak z tych składników ulepić pierogi, fenomen polskiej kuchni? Tego będzie można dowiedzieć się już w niedzielę, 28 sierpnia br., podczas Święta Pierogów w Paszowicach, bo właśnie ta potrawa będzie jego główną atrakcją.
[więcej]