Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego zaprasza dolnośląskich producentów i przetwórców żywności tradycyjnej oraz regionalnej do współtworzenia prezentacji naszego regionu podczas jubileuszowej, 100. edycji Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywczych Internationale Grüne Woche 2026 w Berlinie. Będzie to również jubileuszowy – 20. udział Dolnego Śląska w tym prestiżowym wydarzeniu. W tym roku nasz region, podobnie jak kilka innych, zostanie zaprezentowany na stoisku narodowym,...
[więcej]Zarząd Województwa Dolnośląskiego ogłasza otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego Województwa Dolnośląskiego z zakresu ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego pn. „Wsparcie i promocja pszczelarstwa - pasieka edukacyjna.” w 2025 roku.
[więcej]W sobotę, 20 lipca 2025 roku, na boisku sportowym w Dobromierzu, podczas wydarzenia „Dolny Śląsk na Ludowo”, odbyła się kolejna edycja Festiwalu Produktów Regionalnych pn. „Made in Dolny Śląsk”.
[więcej]W sobotę, 12 lipca 2025 roku, rynek w Chełmsku Śląskim stał się tłem wyjątkowego wydarzenia – pierwszej edycji Święta Wsi Polskiej. Inicjatywa została zorganizowana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Chełmska Śląskiego „Tkacze Śląscy” przy wsparciu Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego.
[więcej]Zarząd Województwa Dolnośląskiego ogłasza Otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego Województwa Dolnośląskiego z ekologii i ochrony zwierząt oraz ochrony dziedzictwa przyrodniczego pn. „Poprawa warunków fitosanitarnych rodzin pszczelich” w 2025 roku.
[więcej]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz ze Stowarzyszeniem Tkaczy Śląskich zapraszają na Święto Wsi Polskiej, które odbędzie się 12 lipca 2025 roku w Chełmsku Śląskim.
[więcej]Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 44 produkty. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2025” walczyło 16 produktów. Podczas konkursu o tytuł najlepszej potrawy regionalnej walczyło 6 ekip, prezentując wyborne zupy, przystawki oraz dania główne, takie jak kaczka z żurawiną, gulasz z...
[więcej]