Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni oraz Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego zapraszają do uczestnictwa w V edycji Ogólnopolskiego konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Do udziału w konkursie mogą zgłaszać...
[więcej]Informujemy, że w okresie marzec – czerwiec 2016 r. prowadzona będzie na zlecenie Krajowego Zarządu Gospodarki Wodnej ankietyzacja prowadzących działalność rolniczą na obszarach szczególnie narażonych na azotany pochodzenia rolniczego, z których odpływ azotu ze źródeł rolniczych do wód należy ograniczyć (tzw. OSN). Ankietyzacja prowadzona jest w celu opracowania raportu dla Komisji Europejskiej dotyczącego trzeciego cyklu realizacji przepisów Dyrektywy Rady z dnia 12 grudnia 1991 r....
[więcej]Szanowni Państwo, Beneficjenci PROW 2007-2013, którzy wykorzystali unijne środki na realizację projektów, mają teraz niepowtarzalną szansę na szeroką promocję swoich inwestycji.
[więcej]Zarząd Województwa Dolnośląskiego ogłasza otwarty konkurs ofert na realizację zadania publicznego Województwa Dolnośląskiego z zakresu działalności wspomagającej rozwój wspólnot i społeczności lokalnych pn. „Przedsięwzięcia promujące ideę odnowy wsi” w 2016 roku.
[więcej]Wykaz imprez kulinarnych Dolnego Śląska, który niedługo ukaże się jako graficznie opracowana, kolorowa publikacja, jest zbiorem wyjątkowych wydarzeń dotyczących produktów ekologicznych, tradycyjnych bądź regionalnych. Opisy wielu imprez opowiadają ciekawą, lecz skomplikowaną historię tradycji kulinarnych Dolnego Śląska. Bogactwo i różnorodność dolnośląskich smaków stanowią niepowtarzalną atrakcję kulinarną naszego regionu, zachęcają turystów do poznawania tajemniczego Dolnego Śląska....
[więcej]Informujemy o możliwości udziału w polsko-kanadyjskich warsztatach dotyczących przygotowania polskich firm sektora rolno-spożywczego do obecności na rynku kanadyjskim. Warsztaty odbędą się 17 marca 2016 roku, o godzinie 11.00 w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w Warszawie. Zgłoszenia należy przesyłać do dnia 14 marca 2016 r. na adres: joanna.pietrusewicz@minrol.gov.pl. Do pobrania: Program warsztatów
[więcej]