rozmiar czcionki: A | A | A


W Kancelarii Premiera o produktach tradycyjnych

28.09.2011 17:24

Dziś w Warszawie członek zarządu województwa Włodzimierz Chlebosz miał świetną okazję, żeby zachwalać dolnośląskie przysmaki. Spotkanie w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów dotyczyło sposobów na promocję regionalnych produktów. Premier zapowiedział szybkie zmiany w przepisach, które ograniczają działalność wytwórców.

Z premierem Donaldem Tuskiem, podsekretarzem stanu w ministerstwie rolnictwa Tadeuszem Nalewajkiem i sekretarzem Rady Gospodarczej przy premierze Adamem Jasserem spotkali się marszałkowie województw zrzeszonych w Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, eksperci Komisji Żywności oraz producenci regionalnych produktów żywnościowych.

Wśród suto zastawionych stołów, do dolnośląskiego stoiska premiera przyciągnęły swoim zapachem sery łomnickie z ekologicznej „Koziej łąki”. Nasze województwo reprezentowali również producenci naturalnego soku jabłkowego z Maciejowego Sadu, wina z Winnicy Jaworek oraz  kapusty i ogórków kwaszonych ślężańskich z gospodarstwa rolnego Gór-Pak z Maniowa Wielkiego.

Polska dopiero zaczyna promować swoje regionalne przysmaki, dlatego istnieje bardzo duże pole do rozwoju. Jednak jak zaznaczył szef rządu: Potrzebny jest przegląd wszystkich przepisów krajowych, tak aby uzyskać jak najbardziej przyjazne dla regionalnej produkcji żywnościowej środowisko prawne. Natomiast odnosząc się do ograniczeń terytorialnych dla sprzedaży lokalnych produktów powiedział: Efektem tego spotkania będzie pilna praca zespołu na rzecz dostosowania przepisów polskich do przepisów unijnych w sposób najbardziej przyjazny (…) Jestem przekonany, że w ciągu dwóch tygodni powinniśmy mieć raport o wstępnych założeniach zmian, które ułatwiłyby życie tym producentom.

Opis produktów prezentowanych w KPRM (POBIERZ)


www.premier.gov.pl