rozmiar czcionki: A | A | A


Targi Gastro-Hotel 2011 we Wrocławiu

07.10.2011 11:48

Od środy 5 października do dzisiejszego popołudnia w ramach targów Gastro-Hotel, prezentowane są dolnośląskie produkty tradycyjne i regionalne.


Impreza odbywa się w hali sportowej AWF i ma na celu skupienie przedstawicieli firm z branży hotelarskiej i gastronomicznej. W tym roku w Polsce zaplanowano pięć lokalnych edycji targów, z czego trzy już się odbyły (od lutego do kwietnia).


Centralną część hali wystawowej zajmowały dwie kuchnie, w których codziennie odbywały się mistrzowskie pokazy przygotowywania różnych dań. Oprócz patrzenia na zwinne ręce kucharza, można było degustować, wspaniałe pod względem smaku i wyglądu efekty ich pracy.


Dolny Śląsk zaprezentował różnorodne produkty tradycyjne i regionalne. Niepodzielnie królował wędzony karp milicki, który najszybciej znikał ze stołów. Towarzyszyły mu trunki z winnicy Adoria z Zachowic, doceniane przez światowych koneserów wina. Goście targów chłodzili się kefirem i maślanką z Międzyborza, oraz próbowali smacznych serków z mleczarni Demi. Maciejowy Sad kusił naturalnie mętnym, a przez to o wiele zdrowszym jabłkowym sokiem. Owocowe syropy z malin, porzeczek i aronii z Doliny Baryczy dodawały naturalnej słodyczy, a smak migdałów, wiśni i śliwek w czekoladzie prosto z manufaktury DOTI budził uznanie wielu smakoszy.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również pokazy rzeźbienia w owocach (carvingu), przygotowywania drinków, kaw, dyskusje o roli wina w gastronomii. Wystawcy prezentowali najnowsze technologie, zastosowane w wyposażeniu kuchni hotelowych i restauracji. Można było wziąć udział w warsztatach i dowiedzieć się więcej np. o prawidłowej obsłudze przyjęć okolicznościowych, profesjonalnym przygotowaniu pokoi hotelowych dla gości, etc.

Dziś rozpoczną się m.in. konkurs Kulinarna uczta Gastro-Hotel i kurs dla sommelierów, czyli zawodowych znawców wina. Rozstrzygnięcie konkursów nastąpi pod koniec października w Bydgoszczy, na kolejnej edycji targów.