rozmiar czcionki: A | A | A


Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska na wrocławskim Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych

20.05.2014 13:49

Kolejny raz na Placu pod Iglicą przy wrocławskiej Hali Stulecia w dniach 10-11 maja br. odbył się Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych.

Intencja Organizatorów to przede wszystkim promowanie żywności pochodzącej z gospodarstw ekologicznych, tradycyjnej, regionalnej kuchni i sztuki Ludowej, agroturystyki oraz regionalnego dziedzictwa kulinarnego.

 

Na stoisku Dolnego Śląska zaprezentowano produkty lokalne, których producenci zrzeszeni są w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska:
- tort twarogowy, masło tradycyjne – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu osm.miedzyborz@adres.pl
- miody ze Spiżarni Miodowej Pani Ewy Migockiej z Oławy www.spizarniamiodowa.pl oraz Państwa Trzciańskich z Oleśnicy, którzy prezentowali m.in. miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich certyfikowany unijnym oznaczeniem Chronione Oznaczenie Geograficzne
- luksusowe szparagi, pomidory oraz patisony w zalewie miodowo-octowej z firmy Asperfield www.asperfield.com
- produkty rolnictwa ekologicznego: kasza gryczana biała, soczewica zielona, pestki dyni oleistej, uprawiane pod Śnieżnikiem przez Grupę Producentów Ekologicznych „Dolina Gryki” z Międzylesia www.ekogospodarstwo.eu
Wydarzenie było znakomitą okazją do poznania oraz przekonania się o wyjątkowej wartości produktów ekologicznych, tradycyjnych i lokalnych z Dolnego Śląska. Liczba osób odwiedzających Kiermasz była imponująca, a dodatkową atrakcją były występy muzyków i zespołów ludowych.