rozmiar czcionki: A | A | A


Seminarium nt. Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego podczas Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich – „Ale Pasztet”

15.11.2011 12:26

W dniach 11-13 listopada br. na Zamku Kliczków odbył się Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet”.

Wydarzenie jest kontynuacją organizowanego od 2008 roku konkursu na najlepszy Produkt Lokalny z Borów Dolnośląskich. Celem przedsięwzięcia była promocja regionu Borów Dolnośląskich wykorzystując potencjał kulinarny regionu oraz przyczyniając się do kultywowania tradycji kulinarnych wśród społeczności lokalnej. W roku bieżącym do organizacji przedsięwzięcia zaproszono Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Odbyły się trzy rodzaje konkursów: dla amatorów (czwarta edycja), uczniów szkół gastronomicznych i profesjonalnych szefów kuchni. Podstawą prac konkursowych były produkty i surowce tradycyjne i lokalne m.in. dziczyzna i runo leśne. Festiwal przyczynił się do identyfikacji i wpisania dań i receptur na listę produktów tradycyjnych.
W ramach Festiwalu przeprowadzono seminarium dotyczące Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego zaprezentowali podmiotom zainteresowanym członkostwem w Sieci główne założenia programu, zasady jego funkcjonowania oraz zalety wynikające z uczestnictwa w inicjatywie. Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest kolejnym działaniem realizowanym przez Wydział Obszarów Wiejskich na rzecz wytwarzania, ochrony i promocji żywności wysokiej jakości oraz umocnienia sieci powiązań pomiędzy producentami, przetwórcami, dystrybutorami, restauratorami zajmującymi się produktami tradycyjnymi i regionalnymi.