rozmiar czcionki: A | A | A


Regionalna edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

18.07.2024 11:15

Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego i Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego serdecznie zapraszają do udziału w XXIII edycji wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Konkurs odbędzie się dnia 31 sierpnia 2024 roku na terenie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu przy ul. Zwycięskiej 8.

Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych z województwa dolnośląskiego, spełniający kryteria konkursowe.

Celem konkursu jest poznanie dolnośląskich, regionalnych produktów żywnościowych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji, upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki i przetwórstwa. Ideą konkursu jest też przygotowanie producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu.


Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
 
I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Podkategorie:

  1. Produkty i przetwory mięsne
  2. Produkty mleczne
  3. Miody


II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Podkategorie

  1. Przetwory owocowe
  2. Przetwory warzywne


III. Napoje regionalne
Podkategorie

  1. Napoje bezalkoholowe
  2. Napoje alkoholowe


IV. Inne produkty regionalne (w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).


Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii.

W ramach konkursu Kapituła oceni najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Dodatkowo zostanie nominowany laureat do nagrody honorowej „Perła 2024”, która zostanie wręczona 28 września 2024 roku podczas Wielkiego Finału Konkursu w trakcie Targów - Smaki Regionów w Poznaniu.

Termin nadsyłania kart zgłoszenia - w nieprzekraczalnym terminie do dnia 31 lipca 2024 roku.

Zgłoszenia należy przesyłać na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
Wydział Obszarów Wiejskich
Wybrzeże J. Słowackiego 12-14
50 – 411 Wrocław
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”  
lub pocztą elektroniczną na adres e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl (skany kart zgłoszenia oraz wersje edytowalne).

Informacje na temat konkursu można uzyskać pod numerem telefonu 71 770-44-69 lub 71 770-45-16, e-mail: dziedzictwo.kulinarne@dolnyslask.pl.

Załączniki:

  1. Regulamin Konkursu na najlepszy produkt żywnościowy
  2. Karta zgłoszenia produktu