rozmiar czcionki: A | A | A


Polagra Food 2010 oraz Targi Smaki Regionów

15.09.2010 15:00

W dniach 11 – 16 września 2010r. odbyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2010 oraz Targi Smaki Regionów. W trakcie targów można było zapoznać się z różnorodną ofertą wystawców z całego świata, a w pawilonach Smaki Regionów na nowo odkryć skarby tradycyjnej polskiej kuchni i spiżarni.

Członkowie Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Izerskie na stoisku Województwa Dolnośląskiego w pawilonie Smaki Regionów prezentowali m.in. gołąbki krużewnickie, gęś po spytkowsku, pikantną zupę z dyni, różnorodne miody oraz wyroby z wosku pszczelego, a także wyśmienite ciasta. Ponadto pan Henryk Nowakowski prezentował powidła jadwiżańskie oraz cyder trzebnicki – napój alkoholowy produkowany na bazie jabłek. Gościom odwiedzającym Targi zaprezentowali się również nominowani do ogólnopolskiej nagrody „Perła” producenci tradycyjnej żywności z Dolnego Śląska. Pani Bożena Sokołowska promowała Ser Kozi Łomnicki, Renata Jaworska polędwiczki oraz roladki z suma, a Państwo Danuta i Marian Ćwikła z firmy Pstrąg – Mar pstrąga wędzonego. Spośród nominowanych, nagrodzeni Perłą zostali: Renata Jaworska za polędwiczki oraz roladki z suma, a Państwo Danuta i Marian Ćwikła z firmy Pstrąg – Mar za pstrąga wędzonego. Udział w ceremonii wręczenia nagród wziął Stanisław Longawa Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego. W trakcie oficjalnej gali Paweł Czyszczoń Dyrektor Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich odebrał Honorową Nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” dla Wydziału Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego, za sukcesy w promocji i rozwoju rynku polskich produktów regionalnych.


Na stoisku Województwa Dolnośląskiego w pawilonie Polagra Food swoją ofertę prezentowali producenci z terenu całego województwa. Znaleźli się wśród nich m.in.: Spółdzielnia Mleczarska DEMI Góra, Viviana Sp.z.o.o, DOTI Sp. j. Manufaktura Draży Czekoladowych, Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Ścinawa”, Wytwórnia Artykułów Spożywczych „BORAMEX”, Przetwórnia Owoców i Warzyw Anna Plus, Gospodarstwo Rolne Gór-Pak, Runoland Sp. j., MIÓD MAR Gospodarstwo Pasieczne Marek i Iwona Morawscy, Spółdzielcze Zakłady Piekarsko-Cukiernicze „Mamut”.


Stoiska Województwa Dolnośląskiego, tak w pawilonie Smaki Regionów, jak i na Tragach Polagra Food cieszyły się dużym zainteresowaniem gości. Tradycyjne smaki regionu wsparte wieloletnim doświadczeniem prezentujących się podczas targów firm, stanowiły doskonałą promocję Województwa Dolnośląskiego z całym jego bogactwem i tradycjami.