rozmiar czcionki: A | A | A


Pierwsze podmioty przyjęte w poczet członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska

06.02.2012 13:54

W dniu 3 lutego 2012 r. podczas Międzynarodowych Targów Turystycznych odbywających się we wrocławskiej Hali Stulecia miało miejsce premierowe, uroczyste wręczenie certyfikatów członkowskich pierwszym 9 podmiotom wnioskującym o funkcjonowanie w regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska.

Przyjęte do Sieci przedsiębiorstwa szczycą się używaniem w swej produkcji lokalnych surowców wysokiej jakości, podkreślają swój dolnośląski rodowód i kultywują różnorodną i niespotykaną tradycję kulinarną w naszym regionie.
Uroczystego wręczenia certyfikatów oraz oznaczeń licencyjnych - charakterystycznych emaliowanych tablic z logo Sieci, białej czapki kucharskiej na niebieskim tle - dokonali Członek Zarządu Województwa Dolnośląskiego, Pan Włodzimierz Chlebosz oraz Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich UMWD, Pan Paweł Czyszczoń.


We wspólnej inicjatywie miło nam powitać producenta miodów odmianowych, w tym charakterystycznego miodu nawłociowego, Pana Henryka Kłaka prowadzącego w Jelczu Laskowicach Pasiekę „EKO-Smereka” oraz przedsiębiorstwo „Spiżarnia Miodowa” Ewa Migocka z Oławy trudniące się również produkcją miodów, specjalizując się w nietypowych mieszankach miodowo-ziołowych i konfiturowych. Do Sieci dołącza również spółka Stawy Milickie S.A., producent flagowego produktu z Dolnego Śląska – karpia milickiego, a także przedsiębiorstwo Winnice Jaworek Sp. z o.o. z Miękini tworzące wina pochodzące z własnej plantacji winorośli. Grono oznaczonych logiem dolnośląskich przetwórców otwierają: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Międzyborzu – producent tradycyjnego masła i twarogu oraz Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Mięsno-Garmażeryjnego „Galicja” z Niemczy, chlubiące się produkcją tradycyjną bez polepszaczy smaku i środków konserwujących. Dziedzictwem kulinarnym regionu chwalić się też chcą 3 restauratorzy: Dom w ogrodzie „Katarzynka” z Boleścina pod Świdnicą zapewniający w swej ofercie m.in. produkty miejscowej masarni, Restauracja „Karczma Łemkowska” z Wrocławia serwująca dania kuchni łemkowskiej nagradzane w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” oraz Restauracja „Opałkowa Chata” z Bolesławca oferująca potrawy kuchni bałkańskiej i staropolskiej.


Nowoprzyjętym podmiotom serdecznie gratulujemy, jednocześnie zachęcając Państwa do podróży szlakiem dolnośląskich smaków i specjałów odwiedzając stronę internetową www.culinary-heritage.com.


Inicjatywa Europejskiej sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.