Nowi członkowie w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego
20.05.2013 15:32
19 maja br. do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk dołączyło 6 przedsiębiorstw. Certyfikaty i oznaczenia licencyjne wręczył członek zarządu Włodzimierz Chlebosz w trakcie III Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Tradycyjnych przed Halą Stulecia we Wrocławiu. To pierwsi nowi członkowie w tym roku, a dzięki nim Sieć na Dolnym Śląsku liczy już 27 podmiotów.
W ramach niedzielnej uroczystości certyfikaty otrzymali:
- Hotel Tumski & Barka Tumska – Wrocław
- Zamek Kliczków Sp. z o.o. – Kliczków, gmina Osiecznica
- Restauracja „4 Pory Roku”- Wrocław
- Sklep „Sudetia”- Wrocław
- Restauracja „Dwór Liczyrzepy”- Karpacz
- Runoland – Góra
Województwo Dolnośląskie z dniem 10 czerwca 2011 r. stało się pełnoprawnym, certyfikowanym członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe), realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie. Czego może oczekiwać turysta na Dolnym Śląsku? Zadowolony turysta to taki, który wraca. Logo Sieci – biała czapka kucharska na niebieskim tle jest dla podróżnika znakiem potwierdzającym wysoką jakość, zachowywanie tradycji regionu i naturalny sposób wytwarzania produktów. Wiemy, czego możemy się spodziewać i wiemy, że wyjedziemy zadowoleni. Doceniamy wartość członkostwa w europejskiej sieci, ale pielęgnujemy również naszą odmienność a przez to wzbogacamy różnorodność. Zwłaszcza na Dolnym Śląsku, który jest regionem bogatym – kulturowo i kulinarnie.