rozmiar czcionki: A | A | A


Natura Food 2014 w Łodzi – największe targi ekologicznej żywności

09.10.2014 15:42

Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej Natura Food to najważniejsze wydarzenie branży żywności ekologicznej w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej.


Bieżąca edycja (3-5.10.) obfitowała w bogatą ofertę wystawienniczą oraz ciekawy program imprez towarzyszących, przygotowanych z myślą o przedstawicielach branży oraz świadomych i wymagających konsumentach produktów regionalnych oraz ekologicznych. Na stoisku Dolnego Śląska promowane były produkty wysokiej jakości, certyfikowane oraz regionalne, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa kulinarnego Dolnego Śląska:


- sery z mleka koziego i krowiego, certyfikowane, ekologiczne i konwencjonalne z gospodarstwa rolnego „Malinowa Zagroda” www.malinowazagroda.pl
- ekologiczna kasza gryczana biała, soczewica, pestki dyni oleistej z Grupy Producentów Ekologicznych Dolina Gryki sp. z o.o. www.ekogospodarstwo.eu
- marynowane grzyby, owocowe dżemy i konfitury certyfikowane i regionalne z firmy Runoland sp. z o.o. – sp. j. www.runoland.pl
- wina z winorośli rosnących na Dolnym Śląsku z Winnicy Świdnickiej; w  kolekcji się tak szlachetne szczepy jak np. Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Muskat, Gewurztraminer, Rondo, Regent, Marshall Foch, Leon Milot, Riesling, Cabernet Dorsa, a także wiele, wiele innych winorośli, z których powstają wyborne trunki www.winnicaswidnicka.pl
- naturalnie mętne i pasteryzowane soki tłoczone na zimno z Maciejowego Sadu; soki niesłodzone, bez konserwantów z dodatkiem soku z wielu rodzajów owoców www.maciejowysad.pl


Podczas Targów Natura Food odbywa się tradycyjnie uroczystość wręczenia nagród w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne. Konkurs jest kierowany do rolników prowadzących swoje gospodarstwa zgodnie z zasadami systemu rolnictwa ekologicznego i rozstrzygany jest w dwóch kategoriach: "ekologia-środowisko" oraz "ekologiczne gospodarstwo towarowe". Konkurs przebiega w dwóch etapach: wojewódzkim i krajowym. Etap wojewódzki został zorganizowany przez Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu we współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich dla Województwa Dolnośląskiego, z kolei organizatorem etapu krajowego jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wraz z Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie.
Laureatami wojewódzkiego konkursu na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w kategorii zostali:


Kategoria ekologia ‒ środowisko:
I miejsce ‒ Lucyna i Sylwester Wańczykowie z Krzeszowa – zwycięscy odebrali nagrodę podczas targów Natura Food w Łodzi;
II miejsce ‒ Dariusz Capaja z Nowego Waliszowa;
III miejsce ‒ Krzysztof Fliciński z Lutyni;


Kategoria ekologiczne gospodarstwo towarowe:
I miejsce ‒ Maria i Andrzej Ciastoniowie z Witoszyc – zwycięscy odebrali nagrodę podczas targów Natura Food w Łodzi;
II miejsce ‒ Renata Chołodecka z Krośnic;
III miejsce ‒ Wojciech Sadowski ze Strachocina;
Koszt wynajmu powierzchni wystawienniczej wraz z zabudową sfinansowany został ze środków Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Dolnośląskiego, w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów na lata 2014-2015, pochodzących ze Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.