rozmiar czcionki: A | A | A


Natura Food 2013

18.10.2013 11:25

W dniach 11-13 października 2013 roku w Łodzi odbyły się VI Targi Naturalnej Żywności Natura Food.

Jako najważniejsze targi żywności ekologicznej oraz regionalnej w Polsce kierowane są nie tylko do dystrybutorów produktów rolnictwa ekologicznego, właścicieli ekosklepów, czy lokali gastronomicznych, przetwórców i producentów ekożywności oraz produktów tradycyjnych, ale również do konsumentów żywności wysokiej jakości o znanym pochodzeniu. Tereny targów łódzkich zgromadziły przedstawicieli wszystkich liczących się firm na rynku żywności naturalnej i tradycyjnej, a ciekawa i bogata oferta przyciągnęła wielu klientów, konsumentów, a także kontrahentów.

 

Na stoisku Dolnego Śląska, zorganizowanego w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich swoją ofertę zaprezentowali:


- Grupa Producentów Ekologicznych Dolina Gryki sp. z o.o. zrzeszająca gospodarstwa rodzinne, położone w Kotlinie Kłodzkiej w otulinie Śnieżnickiego Parku Krajobrazowego oraz na obszarze NATURA 2000. Wszystkie gospodarstwa posiadają certyfikat rolnictwa ekologicznego. W ofercie Grupy znajduje się gryka, kasza gryczana biała i palona, łuski gryki, pszenica orkisz, pestki dyni oleistej i inne produkty rolnictwa ekologicznego. Gospodarstwo zajęło w tym roku  I miejsce w konkursie na najlepsze gospodarstwo ekologiczne na Dolnym Śląsku w kategorii „gospodarstwo towarowe”.
- Gospodarstwo ekologiczne Malinowa Zagroda, położone we wsi Wysoka na terenie Przemkowskiego Parku Krajobrazowego. Gospodarze uprawiają maliny, porzeczki, orzechy włoskie, kilkanaście gatunków warzyw oraz zboża, zaś w przydomowym sadzie jabłonie, grusze, brzoskwinie, morele i śliwy. Prowadzą również hodowlę kóz i krów, a z mleka robią sery. W 2012 roku kozamer klasztorny – ser kozi dojrzewający, twardy zdobył główną nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.
- Dolnośląski Związek Pszczelarzy – Miód wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu. Wyróżnia się barwą jasnobrunatną o odcieniu czerwonawym, a przede wszystkim galaretowatą konsystencją. Ma słabo wyczuwalny, z czasem zanikający zapach kwiatu wrzosu i przyjemny, lekko gorzkawy smak. Ze względu na swoje wyjątkowe cechy, wynikające z położenia pożytków, miód Wrzosowy z Borów Dolnośląskich uzyskał w 2008 r. ochronę nazwy w systemie europejskim jako Chronione Oznaczenie Geograficzne.
-  Asperfield Sp. z o.o. specjalizuje się w produkcji luksusowych, przetworów spożywczych w oparciu  o wyselekcjonowane, wysokiej jakości produkty pochodzące z najlepszych upraw. W ofercie znajdują się jedyne na polskim rynku marynowane szparagi, wyjątkowe marynowane pomidory, luksusowe marynowane patisony oraz ogórki wyłącznie w specjalnie przygotowanych marynatach.
- Gospodarstwo Kozia Łąka – ser łomnicki posiada wyjątkowe cechy i właściwości, które wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Produkowany jest z surowego mleka koziego, często z dodatkiem naturalnych ziół i przypraw, takich jak czosnek, kminek, czarnuszka, kozieradka, lubczyk czy oregano. Chałwa serowa, która powstaje w trakcie karmelizacji serwatki, ma niespotykany intensywny słodko-kwaśny smak z nutą orzechową.
- Maciejowy Sad z Lutyni – producent soku jabłkowego z Lutyni zaskoczył wszystkich oryginalnym połączeniem smaków np. soku jabłkowego z selerem czy buraczkiem, rabarbarem bądź aronią. Soki produkowane są aż w 14 smakach, tłoczone na zimno, pasteryzowane, bez dodatku wody, cukru i konserwantów. To właśnie tłoczony sok jabłkowy z Lutyni został wybrany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako jeden z produktów, które pod hasłem „Polska Smakuje” promowały polską żywność na  Mistrzostwach Europy w piłce nożnej.

 

Podczas Targów Naturalnej Żywności Natura Food zostały wręczone nagrody w krajowym konkursie na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2013 roku. Dwa dolnośląskie gospodarstwa znalazły się w gronie laureatów. Gospodarstwo Kowalowe Skały należące do Agaty Kowal-Ruschil i Rolanda Ruschila z Wrzeszczyna zajęło drugie miejsce w kategorii ekologia-środowisko, natomiast gospodarstwo Katarzyny i Krzysztofa Kysiów z Międzylesia zostało wyróżnione w kategorii ekologiczne gospodarstwo towarowe.