Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food w Poznaniu.
22.09.2009 11:57
W dniach 14-17 września br. w Poznaniu odbyły się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych i Gastronomii Polagra Food. Targi zgromadziły wystawców z niemal 40 krajów świata m.in. Hiszpanii, Niemiec, Grecji, Austrii, Portugalii, Turcji, Chin, Sri Lanki, a także Litwy, Czech i Słowacji.
Dolnośląscy producenci żywności zaprezentowali swoją ofertę w pawilonie nr 8A:
1). DOTI Sp. j. Manufaktura Draży Czekoladowych
2). Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Ścinawa”
3). Wytwórnia Artykułów Spożywczych „BORAMEX”
4).  Przetwórnia Owoców i Warzyw Anna Plus 
5). Zakład Uzdrowisk Kłodzkich Staropolanka S.A. 
6). Oleofarm sp. z o.o. 
7). Gospodarstwo Rolne Gór-Pak 
8). Runoland Sp. jawna 
9). MIÓD-MAR, Gospodarstwo pasieczne
10). MAMUT Sp. z o.o.
Ekspozycji wystawców towarzyszył niezwykle ciekawy i widowiskowy program wydarzeń. Składały się nań konkursy i prezentacje, degustacje, a także spotkania ze specjalistami, prelekcje i seminaria przygotowane z udziałem partnerów branżowych i sponsorów.
 Duże zainteresowanie zwiedzających wzbudziły pawilony „Smaki Regionów”, gdzie można było zapoznać się z ofertą produktów wytwarzanych na podstawie tradycyjnych receptur. W pawilonie „Smaki Regionów” można było skosztować i zakupić żywność ekologiczną tj. chleby wypiekane w tradycyjnych piecach, sery, wyśmienite ciasta, przetwory z owoców i warzyw, wędliny jak również zapoznać się z ofertą gospodarstw agroturystycznych.
W pawilonie „Smaki Regionów” województwo Dolnośląskie reprezentowały Lokalne Grupy Działania tj.:
1). Lokalna Grupa Działania "QWsi"
2). Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Kwiat Lnu"
3). Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania - "Partnerstwo Izerskie"
4). Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Partnerstwo dla Doliny Baryczy"
5). Stowarzyszenie "Lokalna Grupa Działania Partnerstwo Kaczawskie"
6). Stowarzyszenie "Ślężanie - Lokalna Grupa Działania"
7). Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Partnerstwo Integracja Turystyka"
8). Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania "Kraina Łęgów Odrzańskich".
Na stoiskach Lokalnych Grup Działania można było zakupić produkty i przetwory lokalnych producentów m.in. sery z mleka koziego i krowiego, wędliny, chleby wypiekane tradycyjnymi metodami, ciasta, soki, powidła, owoce i warzywa oraz wiele innych smakołyków.
Na stoisku Dolnego Śląska swoje produkty i potrawy zaprezentowali również uczestnicy regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”: 
1).  Pani Halina Przystupa  z miejscowości Obora gmina Lubin - musztarda z gruszek 
2). Restauracja „Leliwa” z Leśnej - barszcz łużycki i zrazy z jelenia 
3). Koło Gospodyń Wiejskich z Wierzbowej - korowaj z Wierzbowej
4). Restauracja „Sezam” ze Strzelina - żurek w chlebie, gulasz chłopski i szynka strzelińska pieczona 
5). Koło Gospodyń Wiejskich z Wiercenia - farsz do pierogów 
6). Bronisław Urbanowski z Zawidowic - kiełbasa nożem krojona 
7). Henryk Nowakowski z Trzebnicy - powidła jadwiżańskie czereśniowe 
 Podczas ogólnopolskiego finału konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” nagrodę „Perła 2009” zdobyła Pani Halina Przystupa z miejscowości Obora gmina Lubin za musztardę z gruszek oraz Restauracja „Leliwa” z Leśnej za zrazy z jelenia i barszcz łużycki.
 W drugim dniu targów Polagra Food dolnośląskie stoiska odwiedził Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Stanisław Longawa oraz Dyrektor Departamentu Europejskiego Funduszu Społecznego i Rozwoju Obszarów Wiejskich Bogusław Wijatyk. 
Całość prezentacji Dolnego Śląska uświetniły występy zespołów: „Wesoła Gromadka” 
z Gromadki, „Czaplanki” z Czapli oraz „Sami Swoi” z Wojcieszyna.






















