„Made in Dolny Śląsk” w Strzegomiu
22.06.2022 12:00
W sobotę 18 czerwca 2022 roku na strzegomskim rynku odbyła się kolejna edycja Festiwalu Produktów Regionalnych ,,Made in Dolny Śląsk’’ zorganizowanego przez Wydział Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Około trzydziestu dolnośląskich producentów żywności oraz twórców rękodzieła zaprezentowało swoje wyjątkowe produkty. Stoiska cieszyły się dużą popularnością.
W wydarzeniu uczestniczyli m.in. Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego Grzegorz Macko, Dyrektor Departamentu Obszarów Wiejskich i Zasobów Naturalnych Grzegorz Suduł oraz Dyrektor Wydziału Obszarów Wiejskich Izabela Woronowicz.
Żywność wysokiej jakości i rękodzieło zaprezentowali m.in.:
- PPHU EKO ARONIA Mirosław Lech - rodzinna firma, zajmująca się przetwarzaniem i propagowaniem owoców aronii, a także sprzedażą produktów z tych owoców. Są to m.in. soki, herbatki, syropy, dżemy, konfitury.
- BM Bio Jabłko - producent ekologicznych, certyfikowanych, świeżo tłoczonych, 100% naturalnych soków.
- Szwiecowe drewno - niepowtarzalne wyroby z drewna. Artykuły użytkowe i dekoracyjne m.in. miski, deski, talerzyki, świeczniki i wiele, wiele innych.
- Vitafit - niewielka manufaktura pieczywa i kwasów chlebowych oparta o tradycyjne metody. Kwasy chlebowe wytwarzane są wyłącznie na swoim pieczywie i na naturalnym zakwasie. W ofercie są różnego rodzaju żytnie i gryczane kwasy chlebowe, a także pieczywo żytnie, z niskim indeksem glikemicznym oraz na mące gryczanej.
- Pierniki Wrocławskie - naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające od 2014 roku w stolicy Dolnego Śląska. Wykonywane ręcznie według określonej receptury.
- Gospodarstwo Rolne Joanna Czerwińska – sprzedaż malin, soków i musów. Wszystkie wyroby pochodzą z owoców własnej plantacji.
- Browar PROFESJA - browar rzemieślniczy, założony w 2015 roku przez piwowarów domowych i pasjonatów piwa. Piwa warzone są wyłącznie z płynnych drożdży oraz najwyższej jakości surowców.
- Gospodarstwo Pszczelarskie Złota Patoka - rodzima pasieka z wieloletnimi tradycjami. Oferuje miody oraz produkty pochodzenia pszczelego.
- Gospodarstwo Pasieczne Elżbieta Malinowska - firma z rodzinną tradycją, w ofercie znajdują się różnego rodzaju miody odmianowe, przetwory domowe, pierniczki oraz jadalne kasztany. Produkty pochodzą z własnego gospodarstwa, a także z okolicznych pól i lasów.
- Zofia Kowalczyk i Eugeniusz Kowalczyk - produkty naturalne według starych receptur na bazie soku z brzozy: przetwory, syropy, powidła, soki, wina oraz susze z jadalnych dziko rosnących roślin, liści i owoców leśnych.
- Gospodarstwo pasieczne Łukasz Monarcho – pasieka wędrowna, pszczoły wożone są na pożytki, co gwarantuje wysoką jakość i czystość miodów odmianowych.
- Mrozikowe Przysmaki – małe gospodarstwo rolne zajmujące się produkcją m.in. octów, kiszonek, przetworów owocowych, syropów, dżemów, przecierów, soków.
- Serotonina - wrocławskie sery rzemieślnicze. W szerokiej ofercie są rozmaite produkty z mleka koziego lub krowiego.
- Winnica Christopher – oferuje cztery rodzaje win, po dwa białe i czerwone. W każdym kolorze wina dominują kupaże dobrane w odpowiedniej proporcji odmian.
- Kozie sery “Honoraty” - wyroby z naturalnego koziego mleka, produkowane na terenie gospodarstwa metodami tradycyjnymi. Oferuje różne gatunki sera koziego: twarogowe, dojrzewające, miękkie i półmiękkie.
- Browar Łażany – producent piwa lokalnego i rzemieślniczego.
- Winnica Anna - wina rzemieślnicze oraz cydr z Doliny Baryczy.
- Jagodowe Pole - świeże owoce, soki, dżemy wykonane z naturalnych jagód.
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,Wilczyce” - rękodzieło oraz produkty żywnościowe wykonywane własnoręcznie przez członków koła.
- Pracownia Ceramiki Artystycznej Szynol - wyroby ceramiczne użytkowe i ozdobne.
- Z Natury Lepsze Mydlarnia - kosmetyki naturalne i ekologiczne, asortyment bogaty w naturalne mydła, peelingi, oleje, kule kąpielowe oraz masła do ciała.
- Magia lawendy - nietuzinkowe produkty, rękodzieło i florystyka wykonywane z lawendy uprawianej we własnej zagrodzie.
- Aromatyczna Pracowania - mała manufaktura rękodzielnicza. Kamionki wykonane ze sproszkowanych w moździerzu skał, kamieni, gleb, minerałów i roślin. Materiał pozyskiwany jest w sposób zrównoważony niezagrażający naturze.
- La Liberta Świece Sojowe – produkty wytwarzane z wosku sojowego: świece, woski do kominka i zapachy do szafy. Produkty wykonane są własnoręcznie z dbałością o szczegóły.
- Julia Daroszewska - autorski bezalkoholowy grzaniec, wyroby rękodzielnicze z drewna, świeczki sojowe, świeczniki i wazoniki z brzozy oraz poszewki na jaśki.
- Rękodzielnictwo z kwiatów – ręcznie wykonywane wianki, bukiety, opaski na głowę z wielobarwnych i różnorodnych sztucznych kwiatów.
- Dyniowy Zakątek - gospodarstwo rodzinne, którego początki sięgają 1945 roku. Oferuje różnorodne wypieki, oryginalne przetwory, pasztet, chutney z dyni.
- Magdalena Gacia Rękodzielnik z Krainy Wygasłych Wulkanów – własnoręcznie wykonywane Skrzaty Kaczawskie.
Wywiad Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego Grzegorza Macko podczas "Made in Dolny Śląsk"