W dniu 10 grudnia 2025 r. we Wrocławiu odbyło się specjalistyczne szkolenie poświęcone krótkim łańcuchom dostaw (KŁD). Wydarzenie zgromadziło producentów rolnych, przetwórców z branży rolno – spożywczej oraz osoby zainteresowane.
[więcej]W dniach 4–5 grudnia 2025 r. w Szklarskiej Porębie odbył się XV Kongres Odnowy Wsi, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego. Wydarzenie zgromadziło liderów i aktywistów ze społeczności wiejskich Dolnego Śląska — było miejscem intensywnej wymiany doświadczeń, inspirujących rozmów i konkretnych pomysłów na przyszłość wsi.
[więcej]W dniu 26 listopada 2025 roku w Concordia Design we Wrocławiu odbyła się konferencja sieciująca producentów żywności i restauratorów z Dolnego Śląska w ramach wydarzenia pn. „Z pola na dolnośląski stół”.
[więcej]Rolników, restauratorów, przetwórców żywności i konsumentów zapraszamy do udziału w szkoleniu „Krótkie Łańcuchy Dostaw – nowe możliwości współpracy i sprzedaży lokalnych produktów”. Celem szkolenia jest przedstawienie praktycznych sposobów skracania drogi „od pola do stołu”, budowania partnerstw między rolnikami, lokalną gastronomią oraz przetwórcami, a także omówienie aktualnych regulacji prawnych oraz przykładów dobrych praktyk.
[więcej]22 listopada 2025 roku w Centrum Kultury „MUZA” w Lubinie odbyły się wybory „Miss Kobiety Wiejskiej”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego we współpracy z Regionalnym Związkiem Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych.
[więcej]Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego serdecznie zaprasza na XV Kongres Odnowy Wsi, który odbędzie się w dniach 4–5 grudnia 2025 r. w hotelu Platinum Mountain w Szklarskiej Porębie, ul. Kilińskiego 15B.
[więcej]Celem projektu „Z pola na dolnośląski stół” jest wzmocnienie lokalnego rynku gastronomicznego i promocja regionalnych produktów z Dolnego Śląska. Projekt został stworzony z myślą o producentach, restauratorach i szefach kuchni. Skupimy się na: wspieraniu jakości i lokalności produktów, skracaniu łańcucha dostaw i promowaniu zrównoważonych praktyk, edukacji mieszkańców w zakresie zdrowego, ekologicznego odżywiania, budowaniu trwałej sieci współpracy między producentami a...
[więcej]