rozmiar czcionki: A | A | A


Konferencja: „Wymogi prawne w produkcji i obrocie żywnością tradycyjną i regionalną”

27.02.2012 15:51


W dniu 23 lutego 2012 r., w siedzibie Dolnośląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, odbyła się konferencja „Wymogi prawne w produkcji i obrocie żywnością tradycyjną i regionalną”. 

Na zaproszenie organizatorów, licznie zgromadzeni goście, w tym regionalni producenci, przedstawiciele instytucji wspierających, reprezentantki lokalnych Kół Gospodyń Wiejskich oraz młodzież ucząca się w gastronomicznym fachu, mieli możliwość wysłuchania referatów traktujących o uwarunkowaniach prawnych, wymogach sanitarnych i weterynaryjnych w produkcji i obrocie żywnością tradycyjną i regionalną, systemach jakości oraz innych formach wyróżniania produktów regionalnych oraz mechanizmach wsparcia dla producentów uczestniczących w systemach jakości żywności.


W celu popularyzacji systemu oznaczeń lokalnych podmiotów zaangażowanych w produkcję, przetwórstwo i obrót jakościowymi produktami żywnościowymi w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego wygłosił referat o możliwości zrzeszania się producentów, przetwórców i restauratorów w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska, ilustrując mechanizm działania, plany rozwoju i spodziewane korzyści wynikające z podjęcia tej inicjatywy.

W załączeniu znajdą Państwo materiały konferencyjne wykorzystane przy prezentacji (pobierz plik)