rozmiar czcionki: A | A | A


Kiermasz Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych - relacja

19.05.2011 10:13

W dniach 14-15 maja 2011 r. na terenach Hali Stulecia we Wrocławiu odbyła się pierwsza edycja „Kiermaszu Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych”.


Impreza miała charakter otwarty i odbyła się równolegle z Wielkim Kiermaszem Ogrodniczym pod Iglicą.  Imprezę uświetniły występy zespołów ludowych z Dolnego Śląska oraz młodzieżowych grup tanecznych z wrocławskich domów kultury.


Kiermasz stanowił bardzo dobrą okazję do zaprezentowania ekologicznej oraz tradycyjnej żywności z naszego regionu, stworzył również doskonałą możliwość dotarcia bezpośrednio do odbiorców.

Na stoisku Urzędu Marszałkowskiego zaprezentowano produkty ekologiczne i regionalne z Dolnego Śląska, takie jak:

- ser kozi łomnicki z gospodarstwa ekologicznego „Kozia Łąka”, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych,

- dolnośląskie miody, pozyskiwane przez pszczelarzy zrzeszonych w Dolnośląskim Związku Pszczelarzy oraz

- naturalny sok jabłkowy z gospodarstwa sadowniczego „Maciejowy Sad”.


Stoisko Urzędu Marszałkowskiego było licznie odwiedzane, wszystkie produkty cieszyły się ogromnym powodzeniem i wzbudzały zainteresowanie.