rozmiar czcionki: A | A | A


Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego

20.05.2014 14:35

W osadzie Karbówko w Elgiszewie w dniach 12-14 maja br. odbyło się Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, którego gospodarzem było województwo kujawsko-pomorskie. Podczas Forum spotkali się przedstawiciele regionów członkowskich Europejskiej Sieci, właściciele licencji, koordynatorzy oraz firmy należące do regionalnych sieci.

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska reprezentowali przedsiębiorcy i restauratorzy aktywnie uczestniczący w Sieci:
- Maciejowy Sad z Lutyni
– producent naturalnie mętnych i pasteryzowanych soków owocowych, tłoczonych na zimno, niesłodzonych, bez konserwantów www.maciejowysad.pl
- Młyn Usługowy Zenon Feszczuk z Jordanowa Śląskiego – producent mąki jordanowskiej oraz chleba żytniego na zakwasie www.facebook.com/mlynjordanowslaski?fref=ts
- Runoland Sp. z o.o. - Sp. j. z Góry – producent przetworów z runa leśnego, owoców, marynowanych i suszonych grzybów www.runoland.pl
- Restauracja Bernard S.C. z Wrocławia – w restauracji serwowane są dania z produktów regionalnych od dolnośląskich firm www.bernard.wroclaw.pl
- HP Park Plaza z Wrocławia – restauracja serwuje dania i śniadania z produktów certyfikowanych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska www.wroclaw.hotelepark.pl

 

Wiodącą tematyką forum była współpraca regionów członkowskich w ramach Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz planowane przedsięwzięcia promocyjne, służące dalszemu rozwojowi sieci. W programie spotkania odbyły się również warsztaty i pokazy kulinarne oraz wizyty studyjne u członków sieci regionalnej Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze. Główną ideą Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego jest stymulowanie rozwoju przedsiębiorczości i turystyki kulinarnej regionów, w oparciu o produkty żywnościowe wysokiej jakości, wytwarzane z lokalnych surowców rolnych. Koncepcja ta z doskonałymi efektami jest wdrażana od 1995 roku, aktualnie przez 32 regiony członkowskie z 12 krajów Europy. Województwo Dolnośląskie aktywnie działa w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego (Culinary Heritage Europe) od 10 czerwca 2011 r., realizując tym samym cel rozwoju produkcji i dystrybucji tradycyjnej żywności oraz promocji specyfiki regionalnej w zjednoczonej Europie. Aktualnie w dolnośląskich strukturach Sieci Dziedzictwa Kulinarnego funkcjonuje 47 podmiotów związanych z produkcją, przetwórstwem bądź sprzedażą produktów i potraw wysokiej jakości oznakowanych przy pomocy logo sieci z charakterystyczną, białą czapką kucharską na niebieskim tle. Wszystkie informacje o Sieci można przeczytać na stronie internetowej www.culinary-heritage.com Zapraszamy!