rozmiar czcionki: A | A | A


Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego 2011 - Roskilde, Dania

17.10.2011 07:55

Tegoroczne Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest Województwo Dolnośląskie, odbyło się w duńskiej miejscowości Roskilde dzięki wysiłkom i gościnności regionalnych koordynatorów i podmiotów członkowskich Sieci z regionu Zelandii.

W trakcie dwudniowych obrad i wizyt studyjnych dyskutowano nad sposobami wzmocnienia marketingowej skuteczności Sieci poprzez ulepszenie funkcjonowania strony internetowej, lobbing na szczeblach instytucji europejskich oraz możliwości pozyskiwania nowych funduszy na rozszerzenie jej działalności.

Doroczne spotkanie było doskonałą okazją do oceny skuteczności funkcjonowania samej Sieci oraz wymiany uwag i doświadczeń w szerokim gronie specjalistów.

Wśród uczestników spotkania znaleźli się reprezentanci 14 regionów członkowskich Sieci z Danii, Szwecji i Polski, w tym koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych przedsiębiorców, którzy na powitanie podjęci zostali duńskimi tradycyjnymi kanapkami smørrebrød.  

Dwudniowe obrady obejmowały tematykę aktualnej sytuacji Sieci, dyskusję nad stroną internetową     i aktualizacjami na stronach regionalnych oraz podsumowanie prac grup roboczych w obszarach rozwoju kompetencji i szkoleń, lobbingu politycznego oraz doradztwa. wizyty studyjnej. Powołano dodatkowe międzynarodowe grupy robocze, które mają opracować wytyczne i zebrać dane dotyczące przebudowy strony internetowej  oraz strategii przyłączania nowych regionów do Sieci poprzez wykorzystanie kontaktów i kompetencji regionów aktualnie funkcjonujących w Sieci.

W ramach wizyt studyjnych odwiedzono 5 działających w Sieci podmiotów: ekologiczną farmę Mejnerts z własnym młynem w Svebølle, organiczną winnicę Winepearl w Gislinge, mikro browar i kawiarnię Søkildegaard w Vipperød,  przetwórcę owoców i rzepaku w Sidinge oraz hodowcę bydła rasy Angus w Dalsbakkegård.

Wszyscy przedsiębiorcy wykorzystywali możliwość sprzedaży, oferując w swym sklepie zarówno wyroby własnej produkcji jak i produkty pozostałych przedsiębiorstw członkowskich z regionu.


Doroczne Forum ESRDK jest najistotniejszym spotkaniem zarówno dla koordynatora europejskiego i koordynatorów regionalnych, gdzie wspólnie podejmuje się istotne decyzje na kolejne lata jak i dla przedstawicieli podmiotów członkowskich, którzy maja okazję zapoznać się z pomysłami, problemami i rozwiązaniami swych zagranicznych kolegów i koleżanek po fachu.

Zapraszamy regionalnych producentów, przetwórców, restauratorów i hotelarzy do przyłączenia się do tego grona. Szczegóły programu znajdą Państwo na stronie  www.culinary-heritage.com oraz na stronach internetowych UMWD.