rozmiar czcionki: A | A | A


Dolny Śląsk na Targach Smaki Regionów w Poznaniu

08.10.2015 09:37

Targi SMAKI REGIONÓW są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur.Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Organizatorzy tego wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski, w tym Województwo Dolnośląskie.

W dniach 18-22 września 2015r. na stoisku Dolnego Śląska można było próbować, smakować, ale także zakupić najsmaczniejsze kulinarne rarytasy, oznaczone logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska lub wpisane na listę produktów tradycyjnych, wytwarzane przez dolnośląskie przedsiębiorstwa:


- Spółdzielnię Mleczarską „DEMI”, Góra www.mleczarnia-gora.pl
- Okręgową Spółdzielnię Mleczarską, Międzybórz www.mleczarniamiedzyborz.pl
- Spółdzielnię Mleczarską „KAMOS”, Kamienna Góra www.kamos.pl
- Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego, Ścinawa www.zhpow-scinawa.com.pl


Na stoisku Dolnego Śląska można było również podziwiać i nabyć niezwykłe, pełne jesiennych barw ozdoby ceramiczne m.in. dynie, patery, anioły z pracowni ceramicznej państwa Beaty i Romana Szynol www.szynol.com
Podczas wydarzeń targowych wręczane są medale Targów „Smaki Regionów”. Otrzymują je najlepsze produkty żywności naturalnej i tradycyjnej z obszaru państw Unii Europejskiej. Złoty medal Targów „Smaki Regionów 2015” zdobyła Spółdzielnia Mleczarska „KAMOS”, oraz Zakład Handlu i Przetwórstwa Owocowo Warzywnego.


Tradycją regionalnych targów poznańskich jest uroczystość wręczenia nagród „Perła”. Nominacje do tej prestiżowej nagrody zostały przyznane w sierpniu podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Spośród nominowanych produktów oraz potraw pięć zostało uhonorowanych prestiżową statuetką:


- ryczyński miód lipowy – Spiżarnia Miodowa Ewa Migocka, Oława
- cydr-jabłecznik z Trzebnicy – NOEL Henryk Nowakowski, Trzebnica
- piwo Sobótka Górka 16 – Browarnia Sobótka Górka Bartłomiej Bogdański, Sobótka
- ser kozi goleszański – Adam Kudłaty, Goliszów k. Chojnowa
- potrawa: jagnięcina duszona z warzywami – Kaffe Bistro „Cynamonowa” Doroty i Dariusza Słabickich z Radkowa.


Koszt wynajmu zabudowanej powierzchni wystawienniczej na targach Smaki Regionów sfinansowany został ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.