rozmiar czcionki: A | A | A


Dolny Śląsk na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu

01.10.2025 13:00

W dniach 26 - 28 września 2025 roku Województwo Dolnośląskie uczestniczyło w Targach „Smaki Regionów”, które odbywały się w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich. Targi przyciągnęły niemal 24 000 miłośników zdrowych i tradycyjnych smaków. Można było spróbować oraz zakupić produkty żywnościowe i potrawy z każdego regionu Polski.

Stoisko Województwa Dolnośląskiego reprezentowało sześciu wystawców:

  1. Pierniki Wrocławskie Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy - naturalne, rękodzielnicze wyroby powstające w stolicy Dolnego Śląska w Piernikarni Wrocławskiej;
  2. Browar Wielka Sowa – producent piwa lokalnego i rzemieślniczego;
  3. Winnica Zimna Woda – producent wina czerwonego i białego;
  4. Pasieka GARWÓŁ Katarzyna i Piotr Oksanicz – rodzinna pasieka wędrowna z Gminy Wołów, oferująca miody oraz warsztaty edukacyjne o tematyce pszczelarskiej
  5. BioJabłko i Ar-Eko – BioJabłko oferuje naturalne soki z jabłek z własnego sadu, musy oraz praliny na bazie soku jabłkowego, natomiast Ar-Eko prezentuje wyroby z aronii takie jak dżemy, konfitury, soki, a także herbatki z aronii i rokitnika;
  6. Manufaktura Złotych Pól – naturalne oleje rzepakowe tłoczone na zimno.

 

Podczas targów został również rozstrzygnięty konkurs na Medal Targów Smaki Regionów 2025, który jest prestiżowym wyróżnieniem przyznawanym co roku producentom żywności naturalnej i regionalnej, charakteryzujących się wyjątkowym smakiem i doskonałą jakością. Medal Targów trafił również do Województwa Dolnośląskiego, a medalistą została Pasieka GARWÓŁ Katarzyna i Piotr Oksanicz za produkt Miód wrzosowy.


Ponadto w sobotę, 27 września, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego przyznała prestiżowe nagrody „Perła 2025” w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”. Najlepsze produkty z Województwa Dolnośląskiego, które otrzymały Perłę to:

  1. Bomba Legnicka – Pierniki Wrocławskie – Piernikowe Dekoracje Rolniczy Handel Detaliczny Jacek Rudy
  2. Jesiotr wędzony z Raju Pstrąga – „Raj Pstrąga” Joanna i Dominik Gibowicz
  3. Miód ze spadzi liściastej – Gospodarstwo Pasieczne „Złoty Dar Natury” Anita i Mirosław Dobrzańscy
  4. Old Wańczyk – „Wańczykówka” Lucyna Wańczyk
  5. ROMARLE – wino gronowe czerwone wytrawne – „Winnica Christopher” Krzysztof Kozaczuk
  6. KGW w Oleśniczce – Zupa grzybowa z lanymi kluskami + farszynka i czerwona kapusta po wrocławsk

Wszystkim laureatom jeszcze raz serdecznie gratulujemy!