Dolnośląski finał XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” rozstrzygnięty
15.09.2022 10:58
Produkty i przetwory mięsne, z ryb, produkty mleczne, miody, przetwory owocowe i warzywne, produkty zbożowe, wyroby cukiernicze, napoje regionalne, a także inne produkty regionalne – w tych podkategoriach dolnośląscy producenci zgłosili do konkursu 30 produktów. Natomiast o nominację do nagrody „Perła 2022” walczyło 11 produktów. Organizatorami wydarzenia był Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego wraz z Polską Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Podczas XXI Edycji Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, który odbył się 11 września podczas Dożynek Wojewódzkich w Udaninie, odwiedzający mogli skosztować dolnośląskich specjałów i porozmawiać z producentami o ich recepturach na smaczne i zdrowe produkty. Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur.
Uhonorowane PRODUKTY REGIONALNE z Dolnego Śląska w 2022 roku w kategorii:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
Produkty i przetwory mięsne:
Nagroda:
„Wołowina Sudecka Dojrzewająca” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
Produkty i przetwory z ryb:
Wyróżnienie:
„Paprykarz z ryb słodkowodnych” – Stawy Milickie S.A.
Produkty mleczne:
Nagroda:
„Ser Podpuszczkowy Dojrzewający MAŚLANY” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
„Ser Solankowy” – Kozie Sery „HONORATY”
Miody:
Nagroda:
„Miód wielokwiatowy” – Pasieka Gutek
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego
Przetwory owocowe:
Nagroda:
„Kłodzki dżem z dzikiego agrestu leśnego” – Eugeniusz Kowalczyk
Wyróżnienie:
„Domowa konfitura z owoców czarnego bzu” – Maria Mazur
Przetwory warzywne:
Nagroda:
„Ogórki kiszone z beczki” – Gospodarstwo Rolne Halina Gulej
Wyróżnienie:
„Kiszony kalafior” – Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
„Kiszonka warzywna” – Honorata Kleimann
Produkty zbożowe:
Nagroda:
„Chleb Vitafit Ziarna” - Vitafit Piotr Buszko
Wyroby cukiernicze:
Nagroda:
„Węgielek Wałbrzyski” - Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy
Wyróżnienie:
„Sękacz z Krzydliny Wielkiej” – Wioletta Krakowska
3. Napoje regionalne
Napoje bezalkoholowe:
Nagroda:
„Grzaniec bezalkoholowy” – Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze
Napoje alkoholowe:
Nagroda:
„Romarle” – Winnica Christopher
Wyróżnienie:
„Piwo Sowie Malinowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
4. Inne produkty regionalne
Nagroda:
„Olej z nasion ostropestu” – Dyniowy Zakątek – Michał Starak
Wyróżnienie:
„Farsz z podrobów wieprzowo-wołowych z warzywami” - Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szypiorki
„Somsiad złodziej” – Kacper Rykis
PRODUKTY NOMINOWANE DO NAGRODY „PERŁA 2022”:
1. „Szynka wołowa przedgórza sudeckiego” – Andrzej Szczypka Gospodarstwo Rolne Szczypiorki
2. „Karp milicki wędzony” – Stawy Milickie S.A.
3. „Ser podpuszczkowy, wędzony niedojrzewający chrzanowy na wędzonych liściach chrzanu” - Przetwórstwo Farmerskie Sery Ślubowskie Igor Pietrzyk
4. „Kapusta kiszona z sokiem z kiszonego buraka” - Gospodarstwo Rolne Przetwórnia Warzyw Michał Sznajder
5. „Piernikarka Wrocławska” – Pierniki Wrocławskie - Piernikowe Dekoracje Anna Kuśmierek-Rudy
6. „Piwo Sowie Marcowe” – Bielawska Wytwórnia Napojów Sp. z o.o. Sp. Komandytowa
Dziękujemy za poświęcony czas i zaangażowanie zarówno wystawcom jaki i członkom komisji.