2. Święto Pierogów w Paszowicach
17.09.2009 10:59
W niedzielę, 30 sierpnia br., parafia w Paszowicach organizowała dożynki parafialne. Już drugi rok z rzędu uroczystość została połączona ze Świętem Pierogów, które było głównym punktem ceremoniału dożynkowego. Patronat honorowy nad obchodami objął Wicemarszałek Województwa Dolnośląskiego – Stanisław Longawa.
Pierogi, ciasta, nalewki, a także inne wyroby lokalne sołectw wystawiono na 11 stoiskach. Głównym elementem święta był Turniej Lepienia Pierogów na czas oraz Konkurs na Najlepsze Pierogi.
Jakość wyrobów oceniała komisja ekspertów w składzie między innymi z Ryszardem Czerwińskim – Kierownikiem Działu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego. Zdecydowano, ze najlepsze były pierogi ze śliwkami, sporządzone przez drużynę sołectwa Jakuszowa. Z kolei najszybciej pierogi lepiła reprezentacja wsi Bolkowice. Zwycięskie ekipy zostały obdarowane nagrodami ufundowanymi przez Wicemarszałka Województwa Dolnośląskiego – Stanisława Longawę.
W programie artystycznym wystąpiły zespoły ludowe „Podgórzanie”, „Słowianie” oraz „Kukułeczki”, które przygotowały pierogowe przyśpiewki. Swoje umiejętności zaprezentowali także członkowie zespołu tanecznego ze świetlicy w Nowej Wsi Wielkiej. Świetnie zorganizowaną imprezę zakończyła zabawa taneczna, na której przygrywał zespół Ag-Mar.
Wyniki konkursów rozegranych podczas 2. Święta Pierogów w Paszowicach
Konkurs na Najlepsze Pierogi:
1. sołectwo Jakuszowa za pierogi ze śliwkami;
2. sołectwo Kłonice za kołduny;
3. sołectwo Myślibórz za pierogi myśliborskie.
Turniej Lepienia Pierogów na czas:
1. sołectwo Bolkowice – 128 pierogów;
2. sołectwo Nowa Wieś Wielka – 108 pierogów;
3. sołectwo Grobla – 91 pierogów.