Zachęcamy do zapoznania się z publikacją pn. "Rybactwo - moja ścieżka do wielkiej kariery", przygotowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
[więcej]Dolny Śląsk jest pełen wyjątkowych ludzi i miejsc, w których wytwarzana jest wysokiej jakości żywność i unikalne przedmioty rękodzielnicze – od naturalnych miodów, swojskich serów, wędlin, konfitur, olei, chleba na naturalnym zakwasie, po ekologiczne, niepasteryzowane owocowe soki i syropy
[więcej]W dniach 24- 25 października w Kliczkowie odbył się XIV Kongres Odnowy Wsi Dolnośląskiej. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele gmin, organizacji pozarządowych, sołtysi, członkinie i członkowie kół gospodyń wiejskich oraz liderzy społeczności lokalnych, którzy dyskutowali o przyszłości obszarów wiejskich.
[więcej]Nie sposób nie zgodzić się ze słowami, że “siła kobiety to jej cicha determinacja.” Owa determinacja przejawia się poprzez kobiecą wielozadaniowość. A czy istnieje inny obszar niż wieś, który bardziej wymaga pełnego zaangażowania, realizacji życia na wielu płaszczyznach oraz stawiania czoła problemom związanym, np. z wykluczeniem komunikacyjnym czy znacznie utrudnionym dostępem do opieki zdrowotnej? Odpowiedź brzmi „nie”.
[więcej]6 listopada 2024 r. zapraszamy przedstawicieli dolnośląskich Lokalnych Grup Działania oraz gmin i powiatów do udziału w konferencji pt. „Wdrażanie LEADER-a w perspektywie finansowej 2023 – 2027”. Konferencja organizowana w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2024 – 2025 będzie miała miejsce w Hotelu Piotr SPA&Wellness w Boguszowie - Gorcach.
[więcej]O kulturę należy dbać, o kulturze należy rozmawiać, kulturę należy nieustannie rozwijać. Kultura jest nierozłącznym elementem definiującym społeczeństwo, wraz z językiem i historią tworzy fundament, na którym opiera się tożsamość narodowa jak i Dolnego Śląska.
[więcej]W dniach 27 - 29 września 2024 roku Województwo Dolnośląskie uczestniczyło w Targach „Smaki Regionów”, które odbywały się w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich. Targi odwiedziło ponad 24 000 miłośników zdrowych i tradycyjnych smaków. Można było spróbować oraz zakupić produkty żywnościowe i potrawy z każdego regionu Polski.
[więcej]