Projekt CircE zmierza ku końcowi, jednak wcale nie zwalniamy. 28.07.2022 r. odbyło się, tym razem na żywo, spotkanie interesariuszy projektu CircE. Przebieg spotkania napawa nie lada optymizmem na przyszłość.
[więcej]Tematem spotkania były bieżące inicjatywy na Dolnym Śląsku w zakresie rozwiązań dotyczących gospodarki w obiegu zamkniętym w sektorze spożywczym. Zaprezentowano następujące projekty i inicjatywy:
[więcej]13 sierpnia Komitet Monitorujący INTERREG Europa zatwierdził przedłużenie działań projektowych od 1 września 2021 do 31 sierpnia 2022 r.
[więcej]Niemal 13 ton jedzenia trafia co roku ze szkolnej stołówki na śmietnik, a 19 ton wyrzuca w ciągu roku restauracja. To wnioski z badania, jakie zostało przeprowadzone w szkole w Ząbkowicach Śląskich i restauracji w Świeradowie Zdroju, oraz zaprezentowane w czasie edukacyjnej konferencji „Dolny Śląsk nie marnuje”. Uczestnicy konferencji rozmawiali o tym jak zmniejszyć skalę marnowania jedzenia.
[więcej]Szanowni Państwo, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego informuje, iż zostało rozstrzygnięte Zapytanie ofertowe dot. tłumaczenia pisemnego raportu z j. angielskiego na j. polski realizowane w ramach projektu „CircE European regions toward Circular Economy” w ramach Programu Interreg Europe 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
[więcej]Prezentujemy publikację końcową podsumowującą działania przeprowadzone w I fazie projektu CircE. Opisuje ona najważniejsze kroki podjęte w celu wypracowania najlepszych rozwiązań dla udoskonalenia regionalnej polityki w zakresie gospodarki o obiegu zamkniętym.
[więcej]